Gdańsk co zjeść?

Gdańsk co zjeść?

Gdańsk to piękne miasto, które jest oblegane zarówno przez turystów z Polski, jak i z zagranicy. Oferuje mnogość atrakcji turystycznych, takich jak Muzeum Bursztynu, Dwór Artusa, Fontanna Neptuna czy ulica Mariacka. To także idealne miejsce na wykwintny i pyszny posiłek. Gdańsk co zjeść?

Kulinarna stolica Trójmiasta

Gdańsk jest ogromnym miastem. Na jego zwiedzanie nie wystarczy jeden dzień. Na terenie Gdańska znajduje się tyle ciekawych i godnych zobaczenia miejsc, że potrzeba czasu, aby zapoznać się z wszystkimi zabytkami i innymi atrakcjami. Miasto jest także kluczowym punktem na mapie kulinarnej Trójmiasta. W samym centrum i nad Motławą znajduje się wiele klimatycznych, pięknie zaaranżowanych restauracji, gdzie można smacznie i niedrogo zjeść. Serwują w nich zdrowe, świeże i pyszne ryby w rozmaitych postaciach, takich jak np. zupy, sałatki czy klopsiki. W Gdańsku królują ryby zarówno morskie, jak i słodkowodne. Można tu zjeść sandacza, dorsza, węgorza, śledzia, flądrę i łososia, przyrządzanych na wiele różnych sposobów. Można skosztować ryby z rusztu, smażonej na świeżym maśle czy wędzonej tradycyjnymi metodami, a nawet rybnej potrawki w sosie ze smakowitymi dodatkami.

Gdańsk co zjeść? – Nie tylko ryby

W nadmorskich barach i eleganckich restauracjach w mieście można zjeść nie tylko ryby, przyrządzane na wiele sposobów. Gdańsk to serce Pomorza i kuchni kaszubskiej, która jest znana z wykwintnych i niebanalnych potraw, smaków i aromatów. W sercu Trójmiasta można skosztować takich regionalnych potraw jak m.in.:

  • gdański klops z wołowiny,
  • pieczeń wołowa z kluseczkami,
  • pieczona gęś w rozmarynie,
  • zupa chlebowa,
  • golonka zasmażana w kapuście,
  • żeberka w sosie własnym,
  • mięso w sosie francuskim.

W Gdańsku każdy smakosz może delektować się ulubioną potrawą. To idealne miejsce zarówno dla wielbicieli ryb morskich, jak i mięsożerców, kochających soczyste i aromatyczne mięsne przysmaki.

A co na deser w Gdańsku?

Na kulinarnej mapie Gdańska znajduje się wiele klimatycznych cukierni, kafejek i kawiarenek. Gdańsk co zjeść słodkiego? Historyczna stolica Kaszub oferuje regionalne słodkości, które zachwycają smakiem, aromatem i wyglądem. Do słynnych, słodkich specjałów należy gdański tort czekoladowy, ciasto marchewkowe i wspaniałe marcepany. Do lokalnych, gdańskich słodkości, których koniecznie trzeba pokosztować należą rożnego rodzaju słodkie placuszki. Do najbardziej popularnych należą plyndze czyli placki ziemniaczane, podawane z cukrem czy kukle czyli mięciutkie bułeczki z nadzieniem jabłkowym. Warto skosztować także ruchanek – to puszyste racuchy, które podawane są z cukrem pudrem. W Gdańsku lokalnych przysmaków jest wcale niemało. Delikatne ryby, soczyste mięsa, wykwitnie zupy i sałatki, słodkie specjały. Kuchnia gdańska zadziwia różnorodnością i imponującym wyborem pysznych i oryginalnych dań.

Gdzie jechać na wakacje w Polsce? Urokliwe zakątki
Jakie są różnice pomiędzy hotelem, a hostelem?
Podróże za grosze: Jak tanio podróżować nie nadszarpując portfela

Dodaj komentarz