"Otwarta" w Garnizonie. Elegancki wystrój, dzieła sztuki i wegetariańskie menu

Emilia Stawikowska
09.12.2014
Otwarta

Otwarta (DOMINIK SADOWSKI)

"Otwarta" jest nowym miejscem na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Otworzyli ją pasjonaci sztuki i zdrowego jedzenia. - Nazwa jest też myślą przewodnią tego miejsca - mówi Jakub Zięba, manager. - "Otwarta" to miejsce spotkań, gdzie każdy może czuć się komfortowo.

Do ostatnich dni przed otwarciem lokal pozostawał bez nazwy. - Nie mogliśmy zdecydować się, jaka nazwa będzie najlepiej opisywać ideę lokalu - komentuje manager. - "Otwarta", bo... jesteśmy otwarci na potrzeby i sugestie naszych gości, to dla nich stworzyliśmy to miejsce.

Połączenie lokalu z galerią sztuki

„Otwarta” została urządzona z dużym rozmachem; bar z prasowanej miedzi, biblioteka, rzeźby (na otwarciu były to prace Petera Mandla ze Szwecji), na ścianach obrazy trójmiejskich artystów. W wyposażeniu przeważają połączenia stylu art deco z uniwersalnym drewnem i szarościami. Wystrój stworzyła firma projektowa „Inter Urban”, autorzy m.in. koncepcji aranżacji wnętrza „Fabryki Przyjemności” w Pijalni Czekolady E. Wedla w Warszawie.

- Nie idziemy na kompromisy, przykładamy wagę do najmniejszych szczegółów - mówi Jakub Zięba, manager. - Długo czekaliśmy z oficjalnym otwarciem, wszystko musiało być dopięte na ostatni guzik.

Niebawem w „Otwartej” będą odbywać się wydarzenia tematyczne, m.in. cykliczne spotkania z podróżnikami, fotografami, artystami, czy ekspertami branży kulinarnej a także emisje wydarzeń sportowych oraz koncerty na żywo z muzyką jazzową, bluesem, chillout.

05.12.2014  Gdansk . Restauracja Otwarta . Fot. Dominik Sadowski / Agencja Gazeta DOMINIK SADOWSKI

Właściciel nie chce kategoryzować "Otwartej" jako kawiarni czy restauracji, stąd też drugi człon nazwy lokalu: "Galeria Smaku". - To miejsce, gdzie dostaniemy to, co czyni nasze życie piękniejszym - mówi Krzysztof Karżewicz, właściciel. - Połączenie estetyki, dobrej muzyki, oryginalnych smaków, jest okazją, żeby zrelaksować się i spędzić miło czas, czując się jak u siebie w domu.

Menu zmienia się co cztery tygodnie

„Otwarta” jest miejscem, w którego menu nie znajdziemy mięsa. Kartę tworzą dania wegetariańskie i wegańskie. Ich oferta będzie zmieniać się co cztery tygodnie, wraz z dostępem do sezonowych, ekologicznych składników. - Zależy nam, żeby promować zdrowy styl życia, stąd też przykładamy dużą wagę do jakości i pochodzenia naszych składników - mówi właściciel.

- Kuchnia wegetariańska może być bardzo różnorodna i bogata w smaki i do tego chcemy przekonać naszych gości - dodaje manager.

Na przystawkę można zamówić klasyczną bruschettę (8 zł), tatar warzywny z tapenadą, papryką, cebulą, ogórkiem, avocado i pomidorem czy też dwie kromki pieczonego na miejscu chleba z grillowanymi warzywami i kozim serem, za 19 zł. Zupy to np. krem z pomidorów z kozim serem i pesto - 12 zł.

05.12.2014  Gdansk . Restauracja Otwarta . Fot. Dominik Sadowski / Agencja Gazeta DOMINIK SADOWSKI

Dań głównych jest kilka. To np. kotlety z kalafiora w płatkach kukurydzianych z puree z karmelizowanego topinamburu i salsą paprykową, za 21 zł czy też nudle z cukinią, marchwią, cebulą, topinamburem, parmezanem, sezamem, rukolą i sosem orientalnym, w cenie 18 zł. Jest też penne z czerwoną papryką, czosnkiem, chili, cukinią i sosem pomidorowym, za 16 zł.

Na życzenie gości przygotowywane są też dania w wersji bezglutenowej i wegańskiej.

Koktajl z kaszy jaglanej i lemoniada jarmużowa

Dzień rozpoczniemy tutaj od własnej roboty jogurtu roślinnego z kaszą jaglaną, daktylami, jagodami goji i siemieniem lnianym - za 12 zł czy też od fritatty z kozim serem, czerwoną cebulą, czosnkiem i młodym szpinakiem.

Na miejscu wypiekane są też domowe ciasta: z ekologicznych składników, bez dodatku ulepszaczy. Kawa pochodzi z Palarni Kawy przy ul. Tkackiej 7/8, espresso kosztuje 5 zł.

Do picia można zamówić też  lemoniadę jarmużową (w cenie 9 zł) oraz naturalne soki, za 5 zł. Jest koktajl z kaszą jaglaną, owocami sezonowymi, laską wanilii i daktylami - 14 zł oraz koktajl szarlotkowy z herbatnikami, bananem, jabłkiem, miodem, cynamonem i kardamonem. Jest też koktajl zielony, w jego skład wchodzą: szpinak, banan, kaki, cytryna i ksylitol (cukier brzozowy).

Otwarta, Gdańsk, ul. Słonimskiego 6. Godziny otwarcia 10-22

BYŁEŚ/AŚ W OTWARTEJ? PODZIEL SIĘ SWOIMI WRAŻENIAMI W KOMENTARZU POD TEKSTEM!

ZOBACZ:

Mercato i Sztuczka w przewodniku Gault&Millau. Maciej Nowak: to dobry kierunek dla polskich restauracji

Kawiarnia "Mikroklimat" w Gdyni. Lokal bez dźwięku sztućców i zapachu jedzenia

Komentarze (6)
Zaloguj się
  • gustaw.jelen

    Oceniono 11 razy 5

    Wiecie, po czym odróżniam teksty pani Stawikowskiej?
    Po przecinku przed ceną ;-)

    "...kotlety z kalafiora w płatkach kukurydzianych z puree z karmelizowanego topinamburu i salsą paprykową, za 21 zł..."

  • jam_ewa

    Oceniono 5 razy 3

    Wczoraj byłam. Lemoniada jarmużowa - pycha! :)

  • panbrown

    Oceniono 3 razy -3

    No niestety rozczarowanie kulinarne: kotlety z kalafiora bez smaku i zadnych przypraw a topinambur rozgotowany i przeslodzony, nudle z kolei przesolone. Zbyt krotka karta.
    Brak klimatu, dziela sztuki nie konweniuja z wystrojem. Plus za nawiazanie do historii garnizonu w lazience i bardzo mila obsluge.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX