Dzień Pizzy. Czerwony Piec

Fot. Renata Dąbrowska / Agencja Gazeta

Od dwóch lat dzielę się z czytelnikami swoimi przemyśleniami na temat trójmiejskich restauracji. Przez ten czas odwiedziłam wiele miejsc serwujących pizzę. Wybrałam siedem z nich, do których z chęcią wracam. Po pierwsze Czerwony Piec, czyli dwupiętrowy lokal przy Starowiejskiej otwarty w dawnym sklepie obuwniczym. Najważniejszy jest tu opalany drewnem piec, który rzuca się w oczy od progu - wzrok przykuwa jego intensywnie czerwony kolor. Choć wnętrze utrzymane jest w modnym industrialnym klimacie, atmosfera jest bezpretensjonalna. Czuć, że mile widziany jest każdy.

Tutejsza pizza smakuje równie dobrze, jak wygląda. Na wyróżnienie zasługuje ciasto. Jestem niemal pewna, że dodaje się do niego więcej oliwy, niż przewidują klasyczne przepisy, dzięki czemu placek jest przyjemnie chrupiący na zewnątrz, miękki w środku, a jednocześnie idealnie cienki. O prawdziwie włoskim charakterze Czerwonego Pieca świadczy także to, że nie podaje się tu sosów na bazie majonezu. Dodatkiem proponowanym przez właścicieli jest oliwa smakowa.

Czerwony Piec, ul. Starowiejska 40c, Gdynia.

Komentarze (14)
Zaloguj się
  • Marcin Białek

    Oceniono 51 razy 49

    Wiem, że smak pizzy to subiektywne odczucia, ale mam wrażenie że Zuzanna mało zna Trójmiasto. Skoncentrowanie się na ścisłym centrum Gdynii, to chyba nie jest obiektywna ocena.

  • futon

    Oceniono 19 razy 11

    Rucola na Abrahama. Mieszkam niedaleko, pizza (nie tylko) wspaniała. Po co mam jechać gdzieś tam samochodem i nie móc się napić dobredgo wina. Najważniejsze są dobre restauracje blisko domu, a nie jakieś mocno oddalone może i dobre twory dla turystów.

  • somtam

    Oceniono 10 razy 10

    Wszystko Gdynia , jedna resturacja we Wrzeszczu:(, Jak jestem glodna, pizze jem na miejscu. Wycieczka do Gdyni na "pizza-kolacje" , to .... niekoniecznie.

  • koszata

    Oceniono 16 razy 10

    Pani Zuzanno, a co z korektą. Zabrakło czsu?

  • kasik46

    0

    Jak dla mnie to zdecydowanie najsmaczniejsza pizza w okolicy tzn. Gusto Dominium. Może dlatego, że po prostu przepadam za pizzą na cienkim cieście? Sam nie wiem. Na pewno u nich potrafią zrobić takie jedzenie, które robi różnicę, jest smaczne, ciekawe, atrakcyjne. Najlepiej przetestujcie sobie ich pizzę z wołowiną, świetna jest też ta z sosem śmietanowym. Ale sądzę, że patrząc na wybór to chyba każdy sobie coś u nich znajdzie? No i ich ciasto - rzeczywiście wyjątkowe.

  • cleopathre

    Oceniono 2 razy 0

    Tesoro, A Modo Mio, Sempre ale to na Niepodległości a nie na Monciaku, Serio i Cozzi też super. Kiedyś świetna pizza była w tym malutkim starym domku przy jezdni na Grabówku oraz w Kacku z pieca opalanego drewnem - Sole Sycylia chyba...niestety teraz jest tam okropny brud i piizza do kitu.

    Oczywiście to miejsca dla osób lubiacych cienką pizzę z nie za dużą ilością dodatków. Amotor osiedlowej pizzy z toną sera i innych rózności nie będzie raczej zadowolony. Choć i ja czasem lubię, tak dla odmiany, wersję spolszczoną. Pod warunkiem, że ser jest serem a nie shitem z oleju. Co niestety jest powszechnie stosowaną praktyką.

  • akadakes

    Oceniono 2 razy -2

    Moim zdaniem w Dominium, w C.H. Alfa Gdańsk, tj, do tego lokalu chodzę - poza jedzeniem warto zwrócić uwagę na aranżację pomieszczenia, to co widać na ścianach, ale i oświetlenie. A co do pizzy - chyba najbardziej czosnkowy sos jaki jadłem, fajne ciasto no i ten dobór składników. Jedliście u nich Americane?

  • Krzysztof Leśny

    Oceniono 14 razy -2

    Skąd Wy bierzecie takie opinie? Gdynianka to największy syf jaki w życiu widziałem, no może poza ankerem.
    Byłem tam raz o 16 i usłyszałem "dziś pizzy już nie ma", kilka dni później pojechałem spróbować tej tak wychwalanej "pizzy", syf jakich mało, zacznijcie naprawdę dobrze się rozglądać za pizzą, a nie sprawdzacie to co usłyszeliście od ludzi, którzy o pizzy pojęcia nie mają...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX