Kiedy barman i kucharz otwierają food trucka. Panini i domowe napoje

Emilia Stawikowska
22.06.2015 10:45
Garden Truck

Garden Truck (RENATA DĄBROWSKA)

Garden Truck to nowy bar na kółkach, który stylizowany jest na ogródek. Można tutaj zamówić włoskie panini oraz własnej roboty napoje zamykane w butelkach na kapsel.

Garden Truck to nowa restauracja na kółkach, którą można spotkać głównie na trójmiejskich wydarzeniach plenerowych. Otworzyli go Adrian i Olek, młodzi ludzie z pomysłem na biznes, którzy od lat związani są z gastronomią. W ich menu można znaleźć koktajle na bazie świeżych owoców oraz świeżo kapslowane kompozycje soków.

- Postanowiliśmy robić to, co sprawia nam przyjemność, serwujemy wszystko to, co świeże, smaczne i zdrowe. Stąd też nazwa i styl naszego food trucka, który ma przywoływać na myśl letni ogródek - opisuje Adrian Plichta, współwłaściciel food trucka.

Oprócz designu Mercedesa typu kaczka, właściciele zagospodarowali również w tani i prosty sposób przestrzeń koło food trucka, wykorzystując drewniane skrzynki i palety - tak też powstały miejsca, gdzie można w spokoju zjeść zamówione panini i wypić oranżadę. Karoserię samochodu tworzy m.in. bujna zielona trawa i drewno. Ozdobami są zioła w doniczkach.

- Długo szukaliśmy odpowiedniego samochodu, przystosowywaliśmy go do funkcji gastronomicznej przez ponad trzy miesiące - opisuje Olek Ramutkowski. - Nasi goście mają czuć się jak w ogródku, stąd leżaki i design, który ma przywoływać na myśl to, co świeże i sezonowe, jak w ogródku.

Panini w ich menu to połączenie składnika głównego z dodatkiem warzyw. Przykładową kompozycją jest kanapka: kurczak w ogrodzie, która zawiera grillowaną pierś z kurczaka, ser, rukolę, pomidor, cukinię, sałatę karbowaną, polana oliwami smakowymi własnej roboty (m.in. na ostro, z bazylią czy też z czosnkiem). Wszystko to może być wzbogacone własnej roboty sosami, w tym przypadku właściciele polecają sos curry. Kanapki podawane są na ciepło i kosztują od 13 do 15 zł.

Specjalnością Garden Trucka jest serwowanie własnej roboty napojów przygotowywanych ze świeżych, często sezonowych składników, na bazie Yerba mate. Aleksander przygotowuje je na bieżąco, następnie butelkuje je i kapsluje. - To napoje na bazie świeżych owoców (rabarbar, ananas, truskawki), połączone z herbatą i innymi składnikami - zapewnia Olek Ramutkowski. - Są bardzo orzeźwiające, zdrowe, ale również każda partia jest niezwykle unikatowa. Zamiast klasycznego cukru dodajemy stewię bądź miód.

Butelka o pojemności 0,33 ml kosztuje ok. 6 zł.

Garden Truck, lokalizację znajdziecie na Facebooku.

ZOBACZ:

Dabbas to nowość w Trójmieście. Piaggio Ape dowozi zdrowe lunche do biura

Na Lawendowej i Straganiarskiej nocą. Pan Andrzej pilnuje: "Nie siadamy na Kajtku"

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (4)
Zaloguj się
  • cleopathre

    Oceniono 7 razy 1

    Kanapka z budy za 15zł. Śmiechu warte.

  • mistermadmat

    Oceniono 14 razy -4

    J a j ebię żygać się chce od tego g ówna na kółkach ......

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto