SurfBurger w Trójmieście. Po burgery "na zdrowo" ustawiają się już kolejki

Emilia Stawikowska
28.06.2013
SurfBurger

SurfBurger (Fot.:es)

SurfBurger to obwoźna restauracja, w której kupicie domowe burgery przygotowywane ze świeżych, ekologicznych produktów. W najbliższy weekend samochód będzie stał na gdańskiej Morenie, a w przyszłym tygodniu przy dworcu w Gdyni Głównej.

Restauracja SurfBurger została otworzona przez Łukasza Wingerta i Wojtka Kamińskiego. Powstała przede wszystkim z miłości do... burgerów.

- Brakowało nam w Trójmieście miejsca, żeby zjeść pożywnego, zdrowego burgera - mówi Łukasz. - Postanowiliśmy obalić stereotyp, że burgery muszą być niezdrowe. Nasze produkty to nowa jakość i alternatywa dla sieciówek.

Burger z sosem karmelowym

Przepis na idealnego burgera to bułka na naturalnym zakwasie, 100 % wołowiny, warzywa z ekologicznych upraw i własnej roboty sos.

- Codziennie rano będziemy jeździć po świeżą wołowinę i warzywa - opowiada Wojtek - a nasze menu zostało skomponowane we współpracy z Sunrą, czyli trójmiejskimi ekspertami od zdrowego odżywiania.

burgerFot.: es

Zamawiając burgera można wybrać bułkę: jasną lub pełnoziarnistą. Największym powodzeniem cieszył się dzisiaj Burger Special, czyli bułka z kotletem wołowym, sałatą rzymską, pomidorem, ogórkiem i cebulą. Ten sam zestaw można zamówić ze świeżym ananasem i awokado - burger hawajski. Burger ostry to standardowe składniki plus papryczka jalapelo.

Burgerem, którego nie zamówicie nigdzie indziej, jest ten z serem... karmelowym.

- Połączenie słodkiego sera z przypieczoną wołowina jest naprawdę kapitalne - mówi Wojtek Kamiński. - W tym celu specjalnie sprowadzamy ser karmelowy z Norwegii.

Jest też opcja specjalnie dla wegetarian. To burger z kotletem warzywnym, przygotowanym bez konserwantów i bez soi.

- Wszystkie składniki są połączone białkiem słonecznikowym - mówi Łukasz.

W SurfBurgerze nie dostaniecie ketchupu. W zamian za to we wszystkie burgery podawane są z sosem barbeque i limonkowym.

Cena burgera zależy od jego rodzaju i wielkości, waha się pomiędzy 12 a 18 zł.

Fritz-Kola do picia

W lodówce czekają na klientów modne napoje. Wybór rozpoczyna się od Fritz-koli, czyli orzeźwiającego, gazowanego napoju bez konserwantów. Wypijecie tam też Yerbatę i ziołowy Wostock - kosztują po 7 zł.

- Polecamy przede wszystkim świeże koktajle. Dzisiaj zamówiliśmy dwa rodzaje: jeden z wyciskanych świeżych pomarańczy, a drugi to shake z mleka słonecznikowego, banana i nieprzetworzonego ziarna kakao.

Wypatrujcie ich na swoich dzielnicach

SurfBurger już wkrótce zacznie odwiedzać różne dzielnice Gdańska. Wszystkie informacje pojawiają się z kilkudniowym wyprzedzeniem na Facebooku.

SurfBurgerFot.: es

W ten weekend SurfBurger będzie stać na Morenie, najprawdopodobniej w tym samym miejscu. Sprzedaż burgerów rozpocznie się o 14 i potrwa do 23.

Na czas Opener'a samochód na stałe zaparkuje przy dworcu w Gdyni Głównej.

- Będziemy pracować od 12 w południe do 4 nad ranem - mówi Łukasz Wingert.

Komentarze (16)
Zaloguj się
  • salmon

    Oceniono 23 razy 15

    jeśli już piszecie, że pierwszy to moim zdaniem pierwszy był Carmnik. Oni zaczęli jakoś w pierwszej połowie maja. -> carmnik.pl

  • lubie_owoce

    Oceniono 11 razy 3

    Pierwszy był www.facebook.com/CarmnikPL?fref=ts !

  • highcontrast123

    Oceniono 5 razy 1

    Ludzie umiecie czytać ze zrozumieniem? nie pisze tam że są pierwsza knajpa w trojmiescie na kołach, pisza ze brakuje takich punktów. Carmnik nie był pierwszy, pierwszy był Soul Food. Im wiecej takich inicjatyw tym lepiej!!! Tu i tu mozna dobrze zjeść:)

  • szaszka

    Oceniono 5 razy 1

    "W tym samym miejscu" to znaczy gdzie dokladnie, morony?
    Na FB tez nie da sie znaleźć.

  • czerwonasukienka1

    0

    Mu Gdańsk nie pozwala na stawianie takich rzeczy na swoim terenie. Jak widać Gdynia już tak dobrze wiedzieć.

  • vsalt

    Oceniono 10 razy 0

    Eeee tam! Ja pamiętam przyczepy kempingowe z późnych lat siedemdziesiątych i wczesnych osiemdziesiątych gdzie kupowało się zapiekanki. We Wrzeszczu niepodal kolejki chociażby. Co prawda, nie odjeżdżały one na koniec dnia tak jak ta przerobiona ciężarówka, ale pomysł i wykonanie było takie samo. No i zapiekanki o niebo lepsze niż te burgery.

  • kaysemurand

    Oceniono 10 razy 0

    Tu są www.facebook.com/falatejstu

  • insidelia

    Oceniono 5 razy -1

    Może byście podali linka do ich strony na FB?

  • genek8

    Oceniono 16 razy -8

    jak sie robi bulki na zakwasie? debile. zakwas jest dodawany do chleba sklada sie z maki zytniej lub razowej(to tez zytnia) idiota to pisal no chyba ze bulki zytnie lub razowe daja do hamburgerow

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto