Na targowisku we Wrzeszczu zjesz pożywne śniadanie

Zuzanna Płończak
24.07.2015 10:00
Pomieszalnia

Pomieszalnia (RENATA DĄBROWSKA)

Pomieszalnia to niewielki lokal otwarty niedawno na miejskim targowisku we Wrzeszczu. Można tu zjeść dowolnie wybraną mieszankę płatków śniadaniowych i dodatków z mlekiem (także sojowym) lub jogurtem.

Skąd pomysł na tego typu biznes? - Z potrzeby - mówi Beata Wojtyna, właścicielka Pomieszalni. - Bardzo lubię jeść na śniadanie płatki. Najczęściej mam jednak ochotę na kilka rodzajów na raz, a potem otwarte opakowania leżą miesiącami w szafce aż się przeterminują i trzeba je wyrzucić. Założyłam, że więcej osób ma taki problem - dodaje.

Nasiona szałwii hiszpańskiej i owoce goji

Pomieszalnia to dla Beaty pierwszy własny biznes związany z jedzeniem, ale nie pierwsza praca w tej branży. - W gastronomii pracuję od zawsze, bo z wykształcenia jestem technologiem żywności. Zawsze chciałam otworzyć coś swojego. Wcześniej chodził mi po głowie food truck, ale ostatecznie postawiłam na lokal stacjonarny - mówi właścicielka.

Menu Pomieszalni stanowią różne rodzaje płatków śniadaniowych, od tych znanych marek, przez opiekane, które trudno dostać w zwykłych sklepach, aż po domowej roboty granolę. Są także orzechy, preparowana kasza jaglana, nasiona szałwii hiszpańskiej będące źródłem żelaza i wapnia oraz bogate w witaminę C owoce goji.

Kandyzowana skórka pomelo i pestki moreli

Oprócz popularnych bakalii, takich jak rodzynki, wśród dodatków znajdziemy również bardziej egzotyczne propozycje, takie jak kandyzowana skórka pomelo czy przypominające migdały pestki moreli. Dla równowagi są także czekoladowe gwiazdki, m&m'sy, ciastka Oreo i żelki.

Mieszanki sprzedawane są na wagę, a większość kompozycji mieści się w przedziale cenowym od 3 do 8 zł. Do płatków można dodać mleko, także sojowe, lub jogurt naturalny. Są także gotowe kompozycje w cenie 7 zł, jak na przykład ta bezglutenowa z preparowaną kaszą jaglaną, żurawiną, nasionami chia, czipsami kokosowymi, jagodami goji, orzechami włoskimi, płatkami corn flakes, morwą białą i sezamem.

21.07.2015 Gdansk . Wyspianskiego . Knajpka , RENATA DĄBROWSKA

Drip, syfon, Aeropress i chemex

O poranku z płatkami świetnie będzie komponowała się kawa. Ziarna, z których jest przygotowywana, pochodzi z niewielkiej wrocławskiej palarni. Można tu wypić zwykłą czarną lub porwać się na którąś z alternatyw (6-10 zł), takich jak drip, syfon czy chemex. Są także koktajle przygotowywane przez właścicielkę.

Wszystko to zmieściło się w jednym z najmniejszych lokali gastronomicznych w Trójmieście. Pomieszalnia zajmuje powierzchnię zaledwie 16 m2 razem z zapleczem. Wcześniej pomieszczenie to pełniło funkcję sklepu z workami do odkurzaczy. Główne elementy wystroju stanowią płyta wiórowa i lampy bez kloszy. - Miało być trochę jak w kuchni. Ciasno, ale przyjemnie - mówi właścicielka.

 

ZOBACZ:

Główna Osobowa to nowe miejsce w centrum Gdyni łączące restaurację z koktajl barem

Primo Piatto to nowość wśród trójmiejskich food trucków serwująca dania kuchni włoskiej

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • awe26

    Oceniono 7 razy 7

    "Ziarna, z których jest przygotowywana, pochodzi z niewielkiej wrocławskiej palarni." Zatrudnijcie korektora, bo tego się nie da czytać!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto