W Sopocie powstała rzemieślnicza lodziarnia Bacio di Caffe. Produkcja odbywa się na zapleczu

Zuzanna Płończak
23.05.2015 08:08
Lodziarnia Bacio di Caffe

Lodziarnia Bacio di Caffe (Fot. Rafał Malko/AG)

Bacio di Caffe to niewielka lodziarnia schowana w bocznej ulicy od Bohaterów Monte Cassino. Sprzedawane tu lody są robione ręcznie z naturalnych składników. - Chcieliśmy wrócić do lodów, których smak znamy z dzieciństwa - mówi Tomasz Kaniak, współwłaściciel.

Katarzyna Malicka i Tomasz Kaniak są zakochani we Włoszech. Pochodzące ze Szczecina rodzeństwo od lat odwiedza słoneczną Italię zarówno latem, jak i zimą. Tomasz od 19 roku życia pracuje w gastronomii, a Katarzyna przez 17 lat koordynowała projekty unijne w urzędzie.

Miała być włoska restauracja

Pierwszym pomysłem na wspólny biznes była włoska restauracja, ponieważ właśnie takie lokale prowadził wcześniej Tomasz. - Po rozeznaniu rynku uznaliśmy, że w Trójmieście jest już wystarczająco dużo włoskich restauracji, a brakuje dobrych lodów - mówi Kaniak.

Niezmienne pozostało założenie, że ma to być rodzinny biznes o włoskim charakterze. Decyzja o lodziarni zapadła po pierwszym z wielu szkoleń produkcji lodów rzemieślniczych, które odbyła Katarzyna. - Wiedziałam, że to jest to, co chcę robić - opowiada Malicka.

Tylko mleko, jajka, śmietana i cukier

Codziennie dostępnych jest 10 smaków, zarówno tych podstawowych, takich jak śmietankowy czy truskawkowy, oraz tych rzadziej spotykanych, jak na przykład czekoladowy z porzeczką lub słony karmel. Lody nakładane są łopatką. Mała porcja kosztuje 4 zł, średnia 7 zł, a duża 9 zł. Każda może składać się z trzech smaków.

Lody z Bacio di CaffeFot. Rafał Malko/AG

Baza serwowanych tu lodów składa się z czterech podstawowych składników - mleka, jajek, śmietany i cukru. Bezglutenowcy mogą zamówić któryś z sorbetów w specjalnym wafelku. Bita śmietana i polewy używane do deserów przygotowywane są na miejscu z naturalnych składników.

Mniej cukru, niż dodają Włosi

Nazwa Bacio di Caffe oznacza po włosku „kawowy pocałunek”. - Zdecydowaliśmy się na włoską nazwę, ponieważ zarówno dobra kawa, jak i lody kojarzą się z Włochami. Ponadto nasza lodziarnia znajduje się tuż obok włoskiej pizzerii i lubimy nazywać tę okolicę „włoskim zakątkiem Sopotu” - tłumaczy Katarzyna Malicka, współwłaścicielka.

Filiżanka włoskiej kawy, która przygotowywana jest każdorazowo na podwójnym espresso, idealnie sprawdzi się jako przeciwwaga dla słodkich deserów. - Wybraliśmy stuprocentową arabikę z niewielkiej palarni. Świetnie pasuje do naszych lodów. Muszę przyznać, że obniżyłam trochę ilość cukru, bo włoskie lody są trochę za słodkie jak na nasze polskie gusta - mówi Malicka.

Bacio di Caffe, ul. Ogrodowa 2/1, Sopot. Lokal czynny jest codziennie od 9 do ostatniego gościa.

 

ZOBACZ:

Nowa kawiarnia we Wrzeszczu. Prasówka to miejsce, w którym można odetchnąć przy filiżance włoskiej kawy

Najlepsza pizza w Trójmieście. Siedem restauracji, które polecam fanom włoskiej kuchni

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • syndawidowy

    Oceniono 7 razy 7

    na starcie duża porcja lodów kosztowała 9 pln, za dwa tygodnie 10 pln a teraz 12 pln...z niecierpliwością czekam na sezon... 20 pln ? bez przesady państwo z Bacio, bez przesady

  • dziuba-23

    Oceniono 3 razy 3

    Właśnie chciałam napisać dokładnie to samo. Turyści tego nie zauważą, ale ja jako mieszkanka Sopotu i osoba która w bardzo krótkim odstępie czasu była tam kilka razy czuję się zniesmaczona. Niestety porcje też są coraz mniejsze. Za pierwszym razem spokojnie wystarczyła mi porcja za 5 zł, teraz ta średnia jest jak ta najmniejsza... Niestety robi się typowo polsko - cena w górę, ilość w dół, Całe szczęście ,że smak ciągle wspaniały

  • Maciek Guc

    Oceniono 1 raz -1

    Piękne miejsce, wspaniałe smaki, obsługa rewelacyjna,ceny normalne jak wszędzie gdzie podaje się produkt wysokiej jakości. Zawsze gdy jesteśmy w Sopocie codziennie jemy tu pyszne ciasta, lody i pijemy kawkę, Polecam

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX