Naleśniki, bagietki, świeże soki i kawa. Anima Cafe to nowe miejsce w centrum Gdańska

Emilia Stawikowska
13.05.2015 06:05
Anima Cafe

Anima Cafe (ŁUKASZ GŁOWALA)

"Anima" z języka łacińskiego oznacza "duszę". Taka też ma być nowo powstała kawiarnia przy ul. Świętego Ducha w Gdańsku. - Marzyło nam się miejsce, w którym można smacznie i niedrogo zjeść, a przy okazji miło spędzić czas - mówią właściciele.

Właściciele Anima Cafe całkowicie zmienili wystrój lokalu przy ul. Świętego Ducha 11/13/17. Odsłonili cegłę z lat pięćdziesiątych, zatrudnili profesjonalnych projektantów, z którymi wspólnie stworzyli wnętrze zarówno świeże i nowoczesne, jak również intrygujące. Najbardziej przykuwającym uwagę elementem wystroju jest surrealistyczny obraz autorstwa Marty Orłowskiej.

- Remont trwał od początku roku, chcieliśmy stworzyć miejsce z ciepłym, "świeczkowym" klimatem, gdzie można przyjemnie spędzać czas - mówi Krzysztof Łaszkiewicz, właściciel. - Praca Marty Orłowskiej jest może nieco mroczna, lecz przykuwa uwagę. Oprócz sali mamy również ogródek, który na czas sezonu letniego planujemy nieco rozbudować.

Lokal nastawiony na mieszkańców

Anima Cafe ma być miejscem, którego oferta urozmaici turystyczne menu większości lokali na Głównym Mieście. Wysoka jakość i niskie ceny mają przyciągać okolicznych mieszkańców na śniadanie, lunch i wieczorne spotkanie przy herbacie i cieście. Właściciele jeszcze do niedawna pracowali w branży budowlanej i bankowej, lecz postanowili spełnić swoje marzenia o założeniu własnej kawiarni "z plusem", w której można również zaspokoić głód.

11.05.2015 Gdansk . Anima Cafe .  fot. Lukasz Glowala / Agencja Gazeta ŁUKASZ GŁOWALA

- Fajne miejsce przyciągające swoją energią fajnych ludzi - komentuje Łaszkiewicz. - Chodziliśmy po Głównym Mieście i zauważyliśmy, że brakuje lokali dla mieszkańców. Stąd pomysł, żeby stworzyć Anima Cafe. Zależy nam na tym, żeby wszystko dopiąć na ostatni guzik. To ma być miejsce, do którego sami chętnie byśmy zajrzeli.

Wypieki (m.in. drożdżowe chałki, bułki i ciasta) przygotowywane są na zamówienie przez pracownie Notociacho oraz Must Bake.

Śniadanie na słodko i bagietki

Na śniadanie można zamówić zestaw jajecznicy podawanej z plastrami smażonego bekonu, pastą pieczarkową, karmelizowanym pomidorem i własnej roboty hummusem - za 9,5 zł. Inny zestaw to chałka z masłem i domową konfiturą jabłkowo-imbirową oraz pomarańczowo-ananasową za 7 zł. "Opcja" z drożdżówką i konfiturami kosztuje 6 zł. Granola z syropem klonowym i jogurtem - 16 zł.

Bułki śniadaniowe podawane są m.in. z hummusem, rukolą i suszonym pomidorem (4 zł) lub z żółtym serem, sałatą, szynką i pomidorem za 3,5 zł. Bagietki na ciepło to np. siekany matias z czerwoną cebulą i siekanym ogórkiem kiszonym, siekanym jabłkiem i majonezem - 14 zł. Inna kompozycja to angielski klops z musztardą, ketchupem, pomidorem i sałatą, jest też bekon, kurczak, majonez, sałata, pomidor i ogórek za 12 zł, siekana wieprzowina z marmoladą z cebuli i musztardą.

11.05.2015 Gdansk . Anima Cafe .  fot. Lukasz Glowala / Agencja Gazeta ŁUKASZ GŁOWALA

Większy głód zaspokoicie naleśnikami. Porcja składa się z dwóch sztuk: słodkie składane są w trójkąty, a wytrawne w rolki.

Wytrawne to m.in. wędzony łosoś z serkiem śmietankowym (15 zł), grzyby, nać pietruszki, parmezan i sos truflowy - 13 zł, siekane salami z grzybami i warzywami korzennymi za 14 zł.

Na słodko można zamówić naleśniki po amerykańsku z syropem klonowym (4-5 sztuk za 14 zł). Inne propozycje to twaróg z ricottą, rodzynkami i cukrem waniliowym za 12 zł oraz prażone jabłka z cynamonem - 11 zł.

Zupy to np. krem z brokułów, kozim serem i prażonym migdałem oraz krem z pieczonych ziemniaków z prażonym bekonem, w ofercie są też tarty wytrawne i sałatki.

Interesująca jest oferta świeżych soków, np. z jabłkiem, ogórkiem i miętą czy też z kiwi, marchewką, bazylią i pomarańczą. Mała pojemność 300 ml kosztuje 6 zł, a duża - 450 ml - 9 zł.

Anima Cafe, Gdańsk, ul. Świętego Ducha 11/13/17. Godziny otwarcia 9-22 (pon.-piąt.), 9-23 (sob.-niedz.)

ZOBACZ:

Kos przy ul. Piwnej istnieje od 10 lat. Hitem wciąż jest pizza, chociaż można zjeść też "fit"

Pub w Sopocie zaczyna serwować śniadania i obiady. Małe Piwko po zmianach

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (7)
Zaloguj się
  • marcinkowicz

    Oceniono 18 razy 14

    Przynajmniej Zuza nie pisze tej recenzji, nie trzeba więc zgrzytać zębami przy każdym zdaniu :)

  • Marek Stolc

    Oceniono 3 razy 3

    Fajna obsługa, niedrogo! Na pewno będę odwiedzał. Pozdrawiam

  • errataa

    Oceniono 5 razy 3

    Mi się podoba... Brakuje takich miejsc. Chwila wyciszenia w ten zabiegany dzień - pozdrawiam!

  • pinkmartini98

    0

    Recenzja odmienna od tej namonciaku.pl moim zdaniem w punkt na zdecydowanie najlepszym blogu kawiarnianym trójmiasta. Cafebrzytfa ... Podpisuję się nic dodać nic ująć. Polecam:
    cafebrzytfa.blogspot.com

  • racjonalista6666

    Oceniono 22 razy -2

    Oj ludzie, ludzie. Niektórym się zdaje, że prowadzenia knajpy to tak prosto jak pierdnąć i się nie zesr.... Powstają te knajpy jedna po drugiej, w każdej samo jedzenie tylko pod inną nazwą.
    Cenny z kapelusza, każdy by chciał się jak najszybciej wzbogacić. No niestety w dobry lokal trzeba zainwestować i pieniędzy i pracy. Trzeba też mieć wiedzę.i doświadczenie. Kolejny lokal który za kilka miesięcy zapewne się zamknie.

  • mistermadmat

    Oceniono 18 razy -6

    Anima to po łacinie dusza ... a jak w tym języku brzmi -zamknięte za 6 miesięcy ?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto