"Marmolada Chleb i Kawa", czyli londyńska inspiracja na terenach Garnizonu

jado
06.06.2013

"Marmolada Chleb i Kawa" nowy lokal we Wrzeszczu (Fot: Dominik Sadowski/ AG)

Od pachnących bagietek, przez słodkie domowe marmolady i aromatyczne kawy po dania obiadowe i desery, w menu "Marmolady" znajdzie się coś dla każdego. Właściciele zapewniają, że to nie koniec karcianych atrakcji

"Marmolada Chleb i Kawa" to niewielki lokal położony z dala od zgiełku centrum Wrzeszcza. Jasne wnętrze, z bukietami świeżych kwiatów, pachnące nowością i domowymi wypiekami właściwie nie zasypia.

- O 21 zaczyna prace nasz piekarz, kończy o 6 rano, a godzinę później otwieramy lokal... i tak się kręci - relacjonuje współwłaścicielka kawiarni Joanna Fota.

Specjalność Fot. Dominik Sadowski / Ag

Pomysł "ni to kawiarni, ni piekarni, ni bistro" okazał się strzałem w dziesiątkę. Po zaledwie kilku tygodniach działalności pojawiły się propozycje na otwarcie kolejnej "Marmolady".

Nie chcieli by Państwo...

Oczarowanych miejscem klientów przybywa z każdym dniem. Zapach świeżutkich bajgli i sympatyczna obsługa sprawiają, że przychodzą tu nie tylko okoliczni mieszkańcy.

- Wpadają do nas studenci, chociaż trudno powiedzieć, że jesteśmy "po drodze" - śmieje się Fota. - Mieliśmy już propozycję współpracy i otworzenia kolejnej "Marmolady", ale nie mam teraz czasu myśleć o kolejnych remontach.

Po czterech miesiącach doglądania kolejnych ekip budowlańców i załatwiania pozwoleń właściciele chcą cieszyć się "swoim" miejscem.

Kucharz na jeden telefon

Początkowo "Marmolada" miała być piekarnią i kawiarnią, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia.

- Zadzwonili do mnie i powiedzieli, że zakładają coś zupełnie innego, a ja przecież miałem już pracę - wspomina szef kuchni Dawid Karbałowicz. - Przyjechałem tutaj i... zostałem.

Dawid Karbałowicz szef kuchni w lokalu Fot: Dominik Sadowski/ AG

Zapalony kucharz przekonał właścicieli, że drożdżówki i gofry szybko się "przejedzą" i warto rozszerzyć menu. Miłośnik kuchni francuskiej i włoskiej wprowadził do karty między innymi soczystego dorsza ze szpinakiem i kozim serem i faszerowane bakłażany.

Poszukiwanie inspiracji

Pomysł na "Marmoladę" przyjechał znad Tamizy, to tam młodzi ludzie po raz pierwszy zobaczyli kawiarnio - piekarnię i poczuli, że "to jest to".

- Tak naprawdę pomysł wykiełkował podczas ubiegłorocznej majówki, nazwa to też wynik wesołej imprezy i szczypty grupowej improwizacji - wspomina właścicielka.

Sukces "Marmolady" pokazuje, że koncepcja lokalu może zapoczątkować nowy trend w trójmiejskiej gastronomii.

Lokal zamiast mieszkania

Do kompleksu "Garnizon" właściciele trafili w poszukiwaniu mieszkania, ale spodobał im się lokal.

- Chcieliśmy tu zamieszkać, ale zobaczyłam to miejsce i zamiast własnego M mamy "Marmoladę" - wspomina Fota. - Od razu widziałam antresolę i czułam, że możemy tu otworzyć coś fajnego.

Póki co współwłaściciele wynajmują więc mieszkanie w Gdyni i dojeżdżają do "Garnizonu" do pracy i na bajgle.

Randki w oczekiwaniu na licencję

W "Marmoladzie" brakuje jeszcze jednego elementu by udał się tu wieczorny wypad we dwoje... koncesji na sprzedaż alkoholu.

- Mieliśmy tu już pierwsze randki, a klienci przyznają, że chętnie wypiliby do kolacji lampkę wina, więc... walczymy o licencję - tłumaczy Fota.

W oczekiwaniu na procenty w roli firmowego napoju świetnie sprawdza się domowa lemoniada serwowana s szklanych butelkach.

Domowa lemoniada w lokalu Facebook/ Marmolada Chleb i Kawa

Specjalnością zakładu pozostają aromatyczne marmolady robione na zamówienie. Najciekawsze smaki to pomarańcza z migdałem i śliwka z orzechami. Poszukując inspiracji lokal zdał się na gusta klientów i zgodnie z ich sugestiami do sprzedaży trafiły cztery nowe smaki w tym... rabarbarowy.

Dżemy z lokalu Facebook/ Marmolada Chleb i Kawa

"Marmolada Chleb i Kawa" ul. Słonimskiego 5

ZOBACZ:

Sopockie "El Dorado" zmieniło nazwę na "El Kaktus". Meksykańska restauracja ma też nowe menu

Najstarsze kluby Trójmiasta. Bawią się tam już wnuki pierwszych bywalców

Polub nas na Facebooku!

Skomentuj:

Musisz się zalogować, by dodać komentarz. Jeśli nie posiadasz konta zarejestruj się.

Komentarze (2)

  • myszan

    Oceniono 13 razy 1

    Kelner z petem w ustach, głaszczący psa, a potem obsługujący Klientów...

  • tu3teraz

    0

    Ha ha ha gdzie są stare komentarze...Bo były same negatywne to zniknęły. Jak i pierwszy kucharz co rozprowadził smak w Marmoladzie?
    Czekamy na konkretne zmiany a nie tylko na miesiąc lub dwa...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX