"Marmolada Chleb i Kawa", czyli londyńska inspiracja na terenach Garnizonu

jado
06.06.2013

"Marmolada Chleb i Kawa" nowy lokal we Wrzeszczu (Fot: Dominik Sadowski/ AG)

Od pachnących bagietek, przez słodkie domowe marmolady i aromatyczne kawy po dania obiadowe i desery, w menu "Marmolady" znajdzie się coś dla każdego. Właściciele zapewniają, że to nie koniec karcianych atrakcji

"Marmolada Chleb i Kawa" to niewielki lokal położony z dala od zgiełku centrum Wrzeszcza. Jasne wnętrze, z bukietami świeżych kwiatów, pachnące nowością i domowymi wypiekami właściwie nie zasypia.

- O 21 zaczyna prace nasz piekarz, kończy o 6 rano, a godzinę później otwieramy lokal... i tak się kręci - relacjonuje współwłaścicielka kawiarni Joanna Fota.

Specjalność Fot. Dominik Sadowski / Ag

Pomysł "ni to kawiarni, ni piekarni, ni bistro" okazał się strzałem w dziesiątkę. Po zaledwie kilku tygodniach działalności pojawiły się propozycje na otwarcie kolejnej "Marmolady".

Nie chcieli by Państwo...

Oczarowanych miejscem klientów przybywa z każdym dniem. Zapach świeżutkich bajgli i sympatyczna obsługa sprawiają, że przychodzą tu nie tylko okoliczni mieszkańcy.

- Wpadają do nas studenci, chociaż trudno powiedzieć, że jesteśmy "po drodze" - śmieje się Fota. - Mieliśmy już propozycję współpracy i otworzenia kolejnej "Marmolady", ale nie mam teraz czasu myśleć o kolejnych remontach.

Po czterech miesiącach doglądania kolejnych ekip budowlańców i załatwiania pozwoleń właściciele chcą cieszyć się "swoim" miejscem.

Kucharz na jeden telefon

Początkowo "Marmolada" miała być piekarnią i kawiarnią, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia.

- Zadzwonili do mnie i powiedzieli, że zakładają coś zupełnie innego, a ja przecież miałem już pracę - wspomina szef kuchni Dawid Karbałowicz. - Przyjechałem tutaj i... zostałem.

Dawid Karbałowicz szef kuchni w lokalu Fot: Dominik Sadowski/ AG

Zapalony kucharz przekonał właścicieli, że drożdżówki i gofry szybko się "przejedzą" i warto rozszerzyć menu. Miłośnik kuchni francuskiej i włoskiej wprowadził do karty między innymi soczystego dorsza ze szpinakiem i kozim serem i faszerowane bakłażany.

Poszukiwanie inspiracji

Pomysł na "Marmoladę" przyjechał znad Tamizy, to tam młodzi ludzie po raz pierwszy zobaczyli kawiarnio - piekarnię i poczuli, że "to jest to".

- Tak naprawdę pomysł wykiełkował podczas ubiegłorocznej majówki, nazwa to też wynik wesołej imprezy i szczypty grupowej improwizacji - wspomina właścicielka.

Sukces "Marmolady" pokazuje, że koncepcja lokalu może zapoczątkować nowy trend w trójmiejskiej gastronomii.

Lokal zamiast mieszkania

Do kompleksu "Garnizon" właściciele trafili w poszukiwaniu mieszkania, ale spodobał im się lokal.

- Chcieliśmy tu zamieszkać, ale zobaczyłam to miejsce i zamiast własnego M mamy "Marmoladę" - wspomina Fota. - Od razu widziałam antresolę i czułam, że możemy tu otworzyć coś fajnego.

Póki co współwłaściciele wynajmują więc mieszkanie w Gdyni i dojeżdżają do "Garnizonu" do pracy i na bajgle.

Randki w oczekiwaniu na licencję

W "Marmoladzie" brakuje jeszcze jednego elementu by udał się tu wieczorny wypad we dwoje... koncesji na sprzedaż alkoholu.

- Mieliśmy tu już pierwsze randki, a klienci przyznają, że chętnie wypiliby do kolacji lampkę wina, więc... walczymy o licencję - tłumaczy Fota.

W oczekiwaniu na procenty w roli firmowego napoju świetnie sprawdza się domowa lemoniada serwowana s szklanych butelkach.

Domowa lemoniada w lokalu Facebook/ Marmolada Chleb i Kawa

Specjalnością zakładu pozostają aromatyczne marmolady robione na zamówienie. Najciekawsze smaki to pomarańcza z migdałem i śliwka z orzechami. Poszukując inspiracji lokal zdał się na gusta klientów i zgodnie z ich sugestiami do sprzedaży trafiły cztery nowe smaki w tym... rabarbarowy.

Dżemy z lokalu Facebook/ Marmolada Chleb i Kawa

"Marmolada Chleb i Kawa" ul. Słonimskiego 5

ZOBACZ:

Sopockie "El Dorado" zmieniło nazwę na "El Kaktus". Meksykańska restauracja ma też nowe menu

Najstarsze kluby Trójmiasta. Bawią się tam już wnuki pierwszych bywalców

Polub nas na Facebooku!

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • myszan

    Oceniono 13 razy 1

    Kelner z petem w ustach, głaszczący psa, a potem obsługujący Klientów...

  • tu3teraz

    0

    Ha ha ha gdzie są stare komentarze...Bo były same negatywne to zniknęły. Jak i pierwszy kucharz co rozprowadził smak w Marmoladzie?
    Czekamy na konkretne zmiany a nie tylko na miesiąc lub dwa...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto