Jak spędza Święta Iwona Guzowska?

mk
20.12.2011 13:41
.

. (KAPIF)

Pomorska posłanka opowiedziała nam o swoich planach na Święta oraz podzieliła się przepisem na swoje ulubione wigilijne danie.
- Święta Bożego Narodzenia wprost uwielbiam. Uważam, że są to najcieplejsze święta świata. Cieszę się, że ludzie przynajmniej starają się być blisko siebie w te wyjątkowe dni - mówi nam Iwona Guzowska.

W tym roku posłanka spędzi święta z synem i rodzicami. Będą śpiewać kolędy przy choince w świetle świec. Przy okazji Iwonie Guzowskiej marzy się jakiś wspaniały wyjazd w okresie świątecznym i ma nadzieję, że kiedyś uda się go zrealizować.

Nasza posłanka jest bardzo dobrą kucharką i wszystko w kuchni potrafi zrobić sama.

- Gotowanie naprawdę daje mi wiele frajdy. Całkiem sprawnie wychodzi mi pieczenie drożdżowych makowców, a nawet lepienie pierogów - twierdzi z przekonaniem była bokserka.

W tym roku z powodu pracy w sejmie pani poseł nie jest pewna czy uda jej się przygotować jakieś świąteczne potrawy. Jednak podzieliła się z nami przepisem na swoje ulubione świąteczne danie.

Śledzie w karmelu - przepis:

Filety matiasy pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.

Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, jałowiec, goździki i utarty korzeń imbiru.

Cebulkę kroimy drobniusieńko w piórka i dodajemy do ziół.

Wszystko dusimy na patelni.

Bierzemy druga patelnię i karmelizujemy na niej cukier.

Można dodać łyżeczkę oliwy żeby cukier się nie zbrylił.

Wystudzoną cebulę z ziołami mieszamy z karmelem. Jeśli komuś przeszkadza można wyjąć wcześniej goździki.

Masą zalewamy pokrojone słone śledzie.

-  Ta potrawa jest genialna, prosta w wykonaniu, a jaki wspaniały smak! -śmieje się posłanka.

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Top Trójmiasto