Święto Niepodległości uczcijmy gęsiną!

mk
11.11.2011 09:47
.

. (fot. Dawid Chalimoniuk)

Amerykanie mają indyka na Święto Dziękczynienia. A my? Czy gęsina będzie potrawą przygotowywaną z okazji Święta Niepodległości?
Gęś od wieków jest obecna w polskiej tradycji kulinarnej, jednak ostatnio trochę zapomniana i niedoceniana. Nasza polska gęś owsiana jest słynna na całą Europę. Może warto byłoby uczcić Święto Niepodległości tym zdrowym i tradycyjnym przysmakiem?
No to do dzieła!

składniki:

- młoda gęś

- 4 ząbki czosnku

- 50dag winnych jabłek

- 25dag suszonych śliwek (bez pestek)

- pół szklanki śmietany

- łyżka mąki

- pieprz

- sól
Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz) czosnkiem roztartym z solą i pieprzem.

Śliwki namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Jabłka obrać, pokroić w nieduże kliniki, wymieszać ze śliwkami.

Nafaszerować gęś owocami, zamknąć wykałaczką i włożyć do brytfanny, następnie polać połową szklanki wody, przykryć i piec około 3 godz., od czasu do czasu podlewając sosem z dna naczynia.
Gdy gęś się upiecze, łyżką zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś polać kilkoma łyżkami zimnej wody. Odkrytą brytfannę wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min. Gdy skórka zrumieni się i stanie się chrupiąca, gęś wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na rozgrzanym półmisku.
Smacznego!


Top Trójmiasto