Gdynia i cztery (dość duże) śledzie bałtyckie

nd
13.09.2011 12:44

mat. prasowe

Potrawa o przyjemnej nazwie "Falujące śledzie" zwyciężyła w konkursie na Gdyński Przysmak, zorganizowanym przez Agencję Rozwoju Gdyni.

Autorką dania jest pani Małgorzaty Błasiak. O konkursie dowiedziała się z Facebooka. Wykorzystała produkty, które już miała w swojej kuchni i tak powstały "falujące śledzie", które kształtem przypominają koniki morskie. Jest to łatwa i szybka w przyrządzeniu potrawa, którą może zrobić każdy. I właśnie ta potrawa stanie się kulinarną wizytówką Gdyni.

Dla zainteresowanych przepis:

Składniki: 4 śledzie bałtyckie (dość duże), łyżka masła, pieprz cytrynowy, pół małej cebuli, sól, ogórek kiszony, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, długie wykałaczki do szaszłyków, pieprz.

Śledzie umyć i wyfiletować, aby wyszło 8 filetów. Filety osuszyć. Każdy filet nabijać na wykałaczkę, tak aby utworzyły wyraźny kształt fali. Dokładnie obsypać je pieprzem cytrynowym i solą. Rozgrzać olej i smażyć śledzie "bokiem" - inaczej zniknie efekt fali. Śledzie obsmażać z obu boków. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę i delikatnie poddusić. Następnie dodać starty kiszony ogórek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. W miseczce umieścić 3 łyżki śmietany i energicznie mieszając dodać uduszoną cebulę z ogórkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Sos podawać razem ze śledziami. Można dołożyć cząstki cytryny.

Drugie miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z pomidorów i papryki.

Na pozycji trzeciej uplasował się Andrzej Ławniczak za zupę bursztynową.

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku