Kulinarne święto smakoszy na Molo w Sopocie. Co można zjeść na Slow Fest Sopot?

Emilia Stawikowska
28.06.2015 09:18
Część Molo w Sopocie zamieniła się w wielką restaurację. Przy białym, eleganckim stole gotują najlepsi kucharze z Pomorza. W sobotę można było spróbować marlina z oliwą truflową czy też meksykańskich papryczek jalapeno nadziewanych cheddarem.

Właśnie trwa trzecia edycja Slow Fest Sopot - imprezy znanej do tej pory jako Sopot od Kuchni. To wyjątkowe, kulinarne święto pod patronatem Slow Food Polska, a od tego roku również Slow Food International.

W sobotę przy długim stole spotkali się kucharze z ponad dwudziestu pomorskich restauracji,  m.in. White Marlin, Dom Sushi, Tako, Lao Thai czy też Wave. W myśl zasady "slow food" jedzenie przygotowywane było na bieżąco. Na każdym ze stoisk mogliśmy posmakować kilku specjalnych potraw, bazujących na świeżych składnikach i przygotowanych według autorskich przepisów szefów kuchni.

Wybór nie był prosty. Na każdym ze stoisk mogliśmy zobaczyć kulinarne sztuczki szefów kuchni, a zapachy zachęcały do skorzystania z oferty każdej restauracji - stąd też niewielkie porcje degustacyjne podawane uczestnikom festiwalu. Za karnet pięciu kuponów (jeden kupon odpowiada jednemu daniu) zapłaciliśmy 25 zł. Dodatkowo należy doliczyć również bilet wstępu na Molo.

Jakich specjałów można było posmakować w sobotę? Na stołach królowały dania z łososia. Można było posmakować go w najróżniejszych formach - surowego w sushi, grillowanego i marynowanego. Przy stole sopockiej White Marlin serwowany był gravlax z łososia, tajska zupa z kolendrą, mlekiem kokosowym i wołowiną. Lokalne odniesienie to śledź marynowany przez szefa kuchni na puree z jabłka oraz kasza pęczak z burakiem i kwaśną śmietaną.

Również sushi podawane było w nieco inny niż zazwyczaj sposób. W Domu Sushi z Gdańska, oprócz klasycznych rolek, mogliśmy posmakować sushi z grillowaną gładzicą i dorszem.

Popularnością cieszyły się dania kuchni meksykańskiej przygotowywane w lokalu Tako z Gdyni: quesadilla z kurczakiem i wegetariańska, tacos, krem z kukurydzy, zupa kokosowa i nadziewane serem cheddar papryczki jalapeno.

W niedzielę na gości będzie czekać nowy zestaw kilkudziesięciu restauracji. Kogo będzie można spotkać? Organizator postanowił zachować to w tajemnicy. Kulinarny zestaw niedzielnego Slow Fest Sopot ma być dla uczestników festiwalu niespodzianką.

Slow Fest Sopot rozpoczyna się o godz. 10, a kończy o godz. 19.

Więcej informacji na temat programu festiwalu TUTAJ.

ZOBACZ:

Takich targów piwa jeszcze nie było. Hevelka to 25 browarów rzemieślniczych z całej Polski

Kiedy barman i kucharz otwierają food trucka. Panini i domowe napoje

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (1)
Zaloguj się
  • syndawidowy

    Oceniono 5 razy 5

    bilet wstępu na molo to już mogliby sobie darować

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto