Międzynarodowe święto slow foodu na Molo w Sopocie

Emilia Stawikowska
26.06.2015 13:48
Sopot od Kuchni w 2014 roku

Sopot od Kuchni w 2014 roku (Fot. Rafał Malko / Agencja Gazeta)

W dniach 27 i 28 czerwca już po raz trzeci na molo odbędzie się Slow Fest Sopot. W tym roku po raz pierwszy impreza będzie mieć charakter międzynarodowy.

Slow Fest Sopot, znany do tego roku jako „Sopot od kuchni”, odbędzie się 27 i 28 czerwca w godz. 11-19 na sopockim Molo. To kulinarne święto, którego idea opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem Pomorza i Morza Bałtyckiego. - Uczestnicy festiwalu dowiedzą się, jak różnorodna jest historia i tradycje kulinarne Pomorza - komentuje Wojciech Radtke ze Slow Food Polska, organizator imprezy. - Jest wiele produktów i technik kulinarnych, które zostały już nieco zapomniane. Kucharze z najlepszych pomorskich restauracji przygotują je według swoich autorskich przepisów. Z pewnością zaspokoją w ten sposób potrzeby smakoszy, jak i zainteresują naszą kuchnią regionalną osoby, które na co dzień z kuchnią nie mają zbyt wiele wspólnego.

Na Molo stanie elegancki stół

Przy eleganckim, długim stole pojawią się sławy kulinarne, członkowie Slow Food International z Włoch oraz Slow Food Polska, szefowie kuchni pięćdziesięciu najlepszych restauracji z Trójmiasta, Kaszub i innych części Polski. Gotować będą artyści, celebryci, blogerzy kulinarni oraz, już tradycyjnie, Jacek Karnowski, Prezydent Sopotu. W sobotę i niedzielę będzie można posmakować dań kucharzy z restauracji, które zdobyły w tym roku rekomendację Slow Food International, m.in. Tomasza Ziółkowskiego z Czarnego Kosa czy też Krystiana Szidela z restauracji Wave w Sheratonie.

- Poziom kulinarny naszego festiwalu będzie pierwszoligowy - zachęca Wojciech Radtke. - W tym roku festiwal został wpisany do światowego kalendarza festiwali Slow Food, co jest ogromnym wyróżnieniem.

28.06.2014 Sopot , gotowaie na Molo w Sopocie fot. Rafal Malko/Agencja Gazeta   Fot. Rafał Malko / Agencja Gazeta

Produkty z morza, jezior i lasów

Organizatorzy nie chcą zdradzić, jakie dokładnie restauracje będzie można spotkać w najbliższy weekend na sopockim Molo. Zapowiadają jednak, że będzie to prawdziwa kulinarna uczta, podczas której nie zabraknie ryb, owoców morza, lokalnych mięs, warzyw, owoców i produktów rzemieślniczych. Przeważać będą dania polskie, lecz posmakujemy też przysmaków greckich, japońskich, włoskich, marokańskich, tajskich, hiszpańskich, szwedzkich i norweskich.

Nowością w formule festiwalu są wykłady i warsztaty, które będą odbywać się w namiocie festiwalowym. Łącznie odbędzie się ok. 10 godzinnych spotkań - dowiemy się podczas nich m.in. jak wygląda hodowla krów argentyńskich, produkcja miodu, kozich serów, czy też jak poradzić sobie z brakiem apetytu u dzieci. Warsztaty rozpoczynają się o godz. 12.

28.06.2014 Sopot , gotowaie na Molo w Sopocie fot. Rafal Malko/Agencja Gazeta   Fot. Rafał Malko / Agencja Gazeta

Co zrobić, żeby posmakować specjałów przygotowanych przez szefów kuchni? Wystarczy kupić karnet składający się z pięciu kuponów, każdy za 5 zł (karnety do kupienia na Molo w biurze festiwalu). Jeden kupon odpowiada jednej porcji degustacyjnej. Dodatkowo trzeba zapłacić za wstęp na Molo (bilet normalny kosztuje 7,5 zł, ulgowy 4 zł). Tegoroczna edycja festiwalu pokrywa się w miejscu i czasie z wydarzeniem kulturalnym "Dwa Teatry”, które skupia elitę polskich reżyserów, aktorów, artystów.

Więcej informacji TUTAJ.

ZOBACZ:

Na Lawendowej i Straganiarskiej nocą. Pan Andrzej pilnuje: "Nie siadamy na Kajtku"

Jak wygląda rekrutacja na stanowisko kelnera. "Opisz danie tak, żebym chciała je zjeść"

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto