Skomentuj:
Komentarze (1)
-
Po najlepsze nietypowe recenzje piw zapraszam na: www.piwnakompania.wordpress.com
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Hevelka w Gdańsku (Mat. Pras.)
Już od kilku lat piwa z browarów rzemieślniczych cieszą się coraz większą popularnością. Polacy, zamiast kupować piwo produkowane przez wielkie kompanie piwowarskie, docenili smak i jakość piw warzonych w browarach rzemieślniczych. W Trójmieście powstaje coraz więcej browarów restauracyjnych, gdzie piwo warzone jest według według tradycyjnych przepisów i z wykorzystaniem jedynie naturalnych składników.
Pierwsza taka impreza na Pomorzu
Hevelka to pierwsza tak duża impreza piwna na Pomorzu. W piątek i sobotę (26 i 27 czerwca) od 10 do północy w jednej z sal Amber Expo spotkają się specjaliści z branży piwowarskiej. Będzie można posmakować ponad 150 piw rzemieślniczych i regionalnych.
Podczas Hevelki będzie można spotkać 25 wystawców, takich jak m.in.: Kormoran, Pinta, Perun, Amber, Brodacz, Gościszewo, Stary Browar Kościerzyna. Wśród wystawców targów nie zabraknie też trójmiejskich browarów restauracyjnych: Brovarni w Hotelu Gdańsk, Lubrow, Browar Miejski Sopot.
Skąd wzięła się nazwa "Hevelka"? Jak tłumaczą organizatorzy, inspiracją była osoba Jana Heweliusza - jednego z bardziej znanych gdańszczan, właściciel trzech browarów.
- Wybraliśmy Gdańsk ze względów historycznych, odwołując się do kultury picia piwa i tradycji piwowarskiej - tłumaczy Wojciech Stybor, jeden z organizatorów Hevelki. - Festiwal ma polegać na smakowaniu piw rzemieślniczych, czyli z niewielkich browarów, które kontynuują tradycyjne metody warzenia piwa bez dodatku konserwantów, wyłącznie z naturalnych składników. To okazja do edukacji: odbędzie wiele warsztatów i spotkań z osobami związanymi z branżą piwowarską.
Degustacje piwa z sommelierem
Targi mają być nie tylko spotkaniem branżowym, lecz również imprezą, w której mogą wziąć udział mieszkańcy Trójmiasta oraz turyści, również zagraniczni.
Imprezę poprowadzi konferansjer, a na scenie odbędą się prezentacje poszczególnych browarów oraz pokazy warzenia piwa z poradami ekspertów.
W piątek odbędzie się degustacja piwa z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau. Jednorazowo może wziąć w niej udział 15 osób, lecz ma możliwości zapisów. Podczas degustacji dowiemy się, jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.
Spotkanie "Piwne mity"
Degustacje będą się powtarzać. Pierwsza rozpocznie się o 15, kolejna o 17.30, następna o 19.30. Z kolei o godz. 16 rozpocznie się prezentacja Browaru Brodacz w Sopocie, a o 17 będzie wykład na temat historii browarnictwa w Gdańsku. O 18.30 rozpocznie się pokaz mody historycznej: dowiemy się, jak wyglądał rynek browarów w Polsce przed tzw. "piwną rewolucją", jaka jest różnica między browarami koncernowymi, regionalnymi, restauracyjnymi i rzemieślniczymi.
Od 16 do 20 odbędzie się pokaz warzenia piwa z ekstraktów słodowych na stoisku Gdyńskiej Inicjatywy Piwowarów.
W sobotę natomiast będzie można wziąć udział w spotkaniu "Piwne mity" (od 18 do 18.30) prowadzonym przez Tomasza Kopyrę. O 17 rozpocznie się prezentacja Starego Browaru w Kościerzynie.
Gratka dla piwowarów
Przez cały czas trwania festiwalu będzie odbywać się prezentacja przyrządów przydatnych piwowarom domowym. Dodatkową atrakcją będzie sklepi birofiliatyczny, gdzie będzie można kupić m.in. szklanki, kufle i koszulki.
Dla tych, którzy zgłodnieją, organizatorzy polecają strefę gastronomiczną (m. in. food trucki, stoisko firmy The Meat Makers specjalizującej się w przetworach z wołowiny).
Będzie można posmakować też piwnych lodów, które przygotuje cukiernia Delicje. Do spróbowania będą lody o smaku: AIPA z imbirem, Stout z czekoladą, Grodziskie ze śliwką i Kriek z dodatkiem wiśni.
Przez cały dzień gościom festiwalu będzie towarzyszyć muzyka na żywo. Szczegółowy plan wydarzenia można znaleźć TUTAJ. Wstęp na imprezę kosztuje 5 zł (bilety do nabycia w foyer hali B Amber Expo). Warto zabezpieczyć się w gotówkę, gdyż za każde piwo trzeba będzie zapłacić.
Samochód można zostawić w przydomowym garażu. Uruchomione zostaną nocne tramwaje z ul. Hallera w kierunku centrum Głównego Miasta. Rozkład tramwaju linii nr 7: piątek w godz. 17-19 co 10 minut, w godz. 19-24 co 15 minut, w sobotę od 11 do 24 co 10 minut.
Więcej informacji organizacyjnych znajdziecie na Facebooku.
ZOBACZ:
Kiedy barman i kucharz otwierają food trucka. Panini i domowe napoje
W Oliwie powstaje nowa klubokawiarnia. W "Tu możesz marzyć" rozpoczął się remont
Po najlepsze nietypowe recenzje piw zapraszam na: www.piwnakompania.wordpress.com
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX