Skomentuj:
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Zgodnie z założeniami akcji goście powinni odwiedzić tego wieczoru kilka restauracji i w każdej z nich spróbować stworzonej na tę okazję potrawy. Wybranie kilku lokali wartych przetestowania sprawiło nam nie lada trudność. Ostatecznie postanowiliśmy odwiedzić Kokieterię, Dom Sushi, Zappio i Czekoladowy Młyn.
"Chcieliśmy spróbować czegoś spoza karty"
Pierwszym przystankiem była Kokieteria, gdzie serwowany był schab z dzika przygotowywany metodą sous-vide serwowany z kaszanką, pesto z czosnku niedźwiedziego i karmelizowaną marchewką. Mięso nie było naszym zdaniem wystarczająco miękkie, ale na pochwałę zasługuje aromatyczny sos oraz słodkawe warzywa al dente.
Fot. ZP/Namonciaku
Na tarasie kucharz przygotowywał aromatyczne wątróbki flambirowane w żubrówce i duszone w soku jabłkowym. Na szczęście trafiliśmy tu dość wcześnie, więc udało nam się znaleźć wolny stolik. Kokieteria ma bowiem dość szerokie grono stałych klientów.
- Wiedzieliśmy o Nocy Restauracji i wybraliśmy tę restaurację ze względu na jej fantastyczną kuchnię. Chcieliśmy po prostu spróbować czegoś spoza stałej karty - mówiła pani Alicja.
Następnie kroki skierowaliśmy w kierunku Domu Sushi. Niewielki lokal pękał w szwach. Pogoda dopisała, więc wiele osób zdecydowało się na zajęcie miejsc na zewnątrz. Daniem wieczoru było Spider Sushi, czyli futo uramaki z krabem smażonym w tempurze ze skorupką obtoczony w kawiorze z ryby latającej z dodatkiem chilli i egzotycznych owoców.
Fot. ZP/Namonciaku
"Każdy stolik zamawia to danie"
Gdybyśmy mieli wybrać danie, które smakowało nam najbardziej, to właśnie Dom Sushi zyskałby nasz głos. Zaserwowana nam rolka była jednocześnie delikatna i chrupiąca, słodka, ale i pikantna. - Niemal każdy stolik zamawia ten zestaw - mówił Marcin Łańcucki, tutejszy sushi master.
Tu również pojawiło się wiele osób, które przyszły do Domu Sushi z okazji Nocy Restauracji.
- Słyszeliśmy wcześniej o tej akcji i akurat mieliśmy ochotę na sushi, więc skorzystaliśmy. Smak był intrygujący. Wcześniej nie jadłem kraba w skorupce. Wieczór zakończymy przy piwie lub drinku w pubie. Nie planujemy już jeść - tłumaczył Jakub.
Kolejnym miejscem, które zdołaliśmy odwiedzić, była restauracja Zappio. Choć lokal był akurat pusty, kiedy weszliśmy, zaczął się wkrótce zapełniać. Tu czekała na nas jedna z ciekawszych potraw tego wieczoru, czyli łoś podawany z fasolowym brownie, głogiem, marchwią i dzikimi ziołami.
Fot. ZP/Namonciaku
"Dziś z kuchni wychodzą same łosie"
Mięso z udźca było delikatne niczym polędwica i dobrze komponowało się z ziemistą fasolą. Jedynym mankamentem były gorzkie młode marchewki. Potrawę chwalili sobie także inni goście. -
Dziś z kuchni wychodzą same łosie. Klienci bardzo sobie chwalą to danie - mówiła Magda, kelnerka.
Ostatnim przystankiem na naszym nocnym kulinarnym szlaku był Czekoladowy Młyn. Lokal ten dopiero niedawno rozszerzył swoją działalność o dania restauracyjne. Podczas Nocy Restauracji zaproponowano gościom ogon wołowy wolno gotowany metodą sous vide z sosem demi glasse, gorzką czekoladą, dzikim bzem, plastrami fermentowanego buraka i kiszonych ziemniaków, musztardą jeżynową i czipsem z białej mąki.
Fot. ZP/Namonciaku
Z pewnością to danie wygrałoby konkurs na najciekawszy sposób podania. Kolorowe musy i esencje przypominały farby, a ich smaki były równie intensywne jak kolory, ich przyjemna kwaskowatość zaskakiwała kubki smakowe przy każdym kęsie. Niestety, przekładany ciastem filo „torcik” z mielonego mięsa z ogona był tłusty i niezbyt wyrazisty.
Wiele osób odważyło się zamówić to kontrowersyjne danie.
- Wybraliśmy Czekoladowy Młyn ze względu na obowiązujące dzisiaj menu ponieważ jesteśmy fanami kuchni nieoczywistej. Smak ogona był bardzo ciekawy, ale spodziewałam się, że zostanie to podane w formie kawałka mięsa - mówiła pani Magda.
BRAŁEŚ UDZIAŁ W NOCY RESTAURACJI? PODZIEL SIĘ SWOJĄ OPINIĄ W KOMENTARZU!
ZOBACZ:
W Sopocie powstała rzemieślnicza lodziarnia Bacio di Caffe. Produkcja odbywa się na zapleczu
Pixel to lokal serwujący niecodzienne drinki. "Bez pióropuszy i sałatek"
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX