Tej nocy nie pójdziesz spać głodny. W Noc Restauracji kucharze będą gotować na Twoich oczach

Zuzanna Płończak
11.05.2015 06:51
Noc Restauracji

Noc Restauracji (Fot. Dominik Sadowski / Agencja Gazeta)

29 maja restauracje będą czynne co najmniej do 2 w nocy, a szefowie kuchni będą serwowali menu przygotowane specjalnie na ten wieczór. Tematem trzeciej trójmiejskiej edycji Nocy Restauracji jest "starcie tradycji z przyszłością".

Noc Restauracji to impreza, której wyczekiwał każdy amator nocnego podjadania. Na 29 maja wybrane restauracje przygotują specjalne menu składające się z maksymalnie 9 pozycji, których ceny będą nawet o połowę niższe, niż karcie obowiązującej na co dzień. Każdy z lokali zorganizuje także pokaz gotowania na żywo potrawy, która będzie walczyła o Grand Prix Nocy Restauracji. Uczestnicy będą mogli głosować w Internecie na swoje ulubione nocne danie. Po posiłku każdy z nich otrzyma ankietę, w której oceni wygląd i smak potrawy.

Starcie tradycji z przyszłością

Kucharze muszą wpasować się ze swoim menu w temat „starcie tradycji z przyszłością” narzucony przez organizatorów. - Rzuciliśmy szefom kuchni wyzwanie, żeby skonfrontowali najnowsze trendy w kuchni światowej z historycznym bogactwem kulinarnym, zinterpretowali stare przepisy nowymi technikami. Nawiązaniem do przyszłości może być także powrót do zdrowego żywienia, którego podstawą są świeże produkty od lokalnych dostawców - mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy.

Póki co udział w akcji potwierdziło kilkanaście restauracji, m.in. Bohemia, Cała Naprzód, Dom Sushi, Filharmonia, Grand Cru, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Kokieteria, Lao Thai, Long Island, Mon Balzac, Ristorante Da Mario, Szafarnia 10 i Zappio. Lista nie jest jeszcze zamknięta.

Restauracje odwiedza nawet 350 osób

Choć najbardziej popularne restauracje odwiedza tego wieczoru nawet 350 osób, w imprezie uczestniczy niewielu turystów. - Noc Restauracji w Gdańsku ma być ważnym głosem w opowieści o smakach naszego miasta. Zachęcamy szefów kuchni i restauratorów do zaprezentowania dań opartych na gdańskich tradycjach, jak również do odkrywania tego, czym może być gdańska kuchnia w przyszłości. Liczymy, że dzięki tej akcji mieszkańcy i turyści będą mogli doświadczyć marki Gdańsk od kuchni - mówi Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk.

Noc Restauracji odbywa się w Trójmieście po raz trzeci. W ubiegłorocznej edycji uczestnicy ocenili najwyżej danie autorstwa Mariusza Wolskiego, szefa kuchni restauracji Filharmonia, który przygotował perliczkę foie gras ze śliwką, kawą, lodami z chryzantemy, dziką różą, zieloną gąską, jęczmieniem i dereniem.

 

ZOBACZ:

Co najczęściej zamawiają Polacy? "Jest to najbardziej demokratyczna potrawa świata"

Polska metoda na grilla? W kilka minut gotowy produkt. Nie tędy droga

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Top Trójmiasto