Skomentuj:
Komentarze (1)
-
"Dokąd pójść" nie "gdzie pójść" PT. Dobre Dziennikarstwo.
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Noc Restauracji to impreza, której wyczekiwał każdy amator nocnego podjadania. Na 29 maja wybrane restauracje przygotują specjalne menu składające się z maksymalnie 9 pozycji, których ceny będą nawet o połowę niższe, niż karcie obowiązującej na co dzień. Każdy z lokali zorganizuje także pokaz gotowania na żywo potrawy, która będzie walczyła o Grand Prix Nocy Restauracji. Uczestnicy będą mogli głosować w Internecie na swoje ulubione nocne danie. Po posiłku każdy z nich otrzyma ankietę, w której oceni wygląd i smak potrawy.
Starcie tradycji z przyszłością
Kucharze muszą wpasować się ze swoim menu w temat „starcie tradycji z przyszłością” narzucony przez organizatorów. - Rzuciliśmy szefom kuchni wyzwanie, żeby skonfrontowali najnowsze trendy w kuchni światowej z historycznym bogactwem kulinarnym, zinterpretowali stare przepisy nowymi technikami. Nawiązaniem do przyszłości może być także powrót do zdrowego żywienia, którego podstawą są świeże produkty od lokalnych dostawców - mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy.
Póki co udział w akcji potwierdziło kilkanaście restauracji, m.in. Bohemia, Cała Naprzód, Dom Sushi, Filharmonia, Grand Cru, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Kokieteria, Lao Thai, Long Island, Mon Balzac, Ristorante Da Mario, Szafarnia 10 i Zappio. Lista nie jest jeszcze zamknięta.
Restauracje odwiedza nawet 350 osób
Choć najbardziej popularne restauracje odwiedza tego wieczoru nawet 350 osób, w imprezie uczestniczy niewielu turystów. - Noc Restauracji w Gdańsku ma być ważnym głosem w opowieści o smakach naszego miasta. Zachęcamy szefów kuchni i restauratorów do zaprezentowania dań opartych na gdańskich tradycjach, jak również do odkrywania tego, czym może być gdańska kuchnia w przyszłości. Liczymy, że dzięki tej akcji mieszkańcy i turyści będą mogli doświadczyć marki Gdańsk od kuchni - mówi Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk.
Noc Restauracji odbywa się w Trójmieście po raz trzeci. W ubiegłorocznej edycji uczestnicy ocenili najwyżej danie autorstwa Mariusza Wolskiego, szefa kuchni restauracji Filharmonia, który przygotował perliczkę foie gras ze śliwką, kawą, lodami z chryzantemy, dziką różą, zieloną gąską, jęczmieniem i dereniem.
ZOBACZ:
Co najczęściej zamawiają Polacy? "Jest to najbardziej demokratyczna potrawa świata"
Polska metoda na grilla? W kilka minut gotowy produkt. Nie tędy droga
"Dokąd pójść" nie "gdzie pójść" PT. Dobre Dziennikarstwo.
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX