Dobrze Wypieczone to piekarnia rzemieślnicza. "Zakwas bywa kapryśny, czasem trudno się z nim dogadać"

Zuzanna Płończak
08.05.2015 06:01
Piekarnia Dobrze Wypieczone

Piekarnia Dobrze Wypieczone (Fot. Renata Dąbrowska/AG)

- To jest taki chleb, jak się robiło kiedyś, który nie drażni żołądka. Składa się tylko z pięciu składników: mąki, wody, soli, zakwasu i wiedzy, która jest najważniejsza - mówi Katarzyna Krawczyk-Ziętarska, właścicielka piekarni.

Jest rok 2007. Katarzyna Krawczyk-Ziętarska jest w ósmym miesiącu swojej drugiej ciąży. Z dnia na dzień postanawia sama upiec chleb. Na początku próbuje łatwiejszej wersji na drożdżach. Kolejnym wyzwaniem, jakie sobie postawiła, było pieczywo na zakwasie. - Uczyłam się metodą prób i błędów. Kilkadziesiąt pierwszych bochenków wylądowało w koszu. Na szczęście byłam uparta. Uzupełniałam wiedzę czytając książki i blogi - mówi właścicielka piekarni „Dobrze Wypieczone”.

"Uczyłam się chleba po godzinach"

Po urodzeniu drugiego dziecka, pani Katarzyna doskonaliła swoje umiejętności na urlopie macierzyńskim, po czym wróciła do pracy w księgarni. - Uczyłam się chleba po godzinach i w weekendy. Minął ponad rok zanim odważyłam się poczęstować znajomych. Zasmakowało im i zaczęli zamawiać. Ale droga do własnego biznesu była jeszcze długa i wyboista - mówi Krawczyk-Ziętarska.

Piekarnia Dobrze WypieczoneFot. Renata Dąbrowska/AG

Dlaczego wypiekany tu chleb jest wyjątkowy? - To jest taki chleb, jak się robiło kiedyś, który nie drażni żołądka - tłumaczy właścicielka. - Składa się tylko z pięciu składników: mąki, wody, soli, zakwasu i wiedzy, która jest najważniejsza. Zakwas bywa kapryśny, czasem trudno się z nim dogadać. Wymaga odpowiedniej temperatury i mąki o konkretnym przemiale. Trzeba go także dokarmiać w stałych odstępach czasu. Po prostu trzeba podporządkować swoje życie pod chleb. Chlebowi żytniemu trzeba poświęcić dużo czasu. Nam zajmuje to dwa dni. W tym czasie ciasto zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Pierwszego robi się zaczyn i zostawia go na kilkanaście godzin, a drugiego dodaje się mąki, wody i soli, a po wyrośnięciu wypieka w formach. Zaczynając od zera, potrzeba sześciu dni. Warto próbować. Uprzedzając pytania, wystarczy zwykły piekarnik - dodaje.

"To jest ciężka fizyczna praca"

Pani Katarzyna poświęca piekarni każdą chwilę. Z dziećmi (7 i 9 lat) widuje się głównie rano, kiedy odwozi je do szkoły. W tym czasie jej mąż sprzedaje to, co upiekła w nocy. - Gdybym nazwała to spełnieniem marzeń, to byłabym wariatką. To jest ciężka fizyczna praca po kilkanaście godzin dziennie, z którą niewiele kobiet sobie radzi. Z drugiej strony, gdyby nie dawało mi to radości, to bym tego nie robiła. Uwielbiam patrzeć jak chleb rośnie - mówi właścicielka.

W piekarni „Dobrze Wypieczone” można kupić chleb pytlowy, żytni razowy łagodny lub pełnoziarnisty, rosyjski, wiejski żytnio-pszenny, żytni zaparzany i jasny pszenno-żytni. Każdy z nic dostępny jest w wersji z ziarnami (4,4 zł) lub bez dodatków (4 zł). Oprócz standardowej oferty, w soboty na półkach pojawiają się także efekty eksperymentów, jak na przykład chleb z pesto pietruszkowym, śliwkami w boczku czy rukolą i suszonymi pomidorami. - Wypiekamy chleby żytnie o różnym stopniu razowości. Jest także pieczywo gryczane oraz chleb orkiszowy, ale nie taki, jak w supermarketach, który ma od 5 do 15% orkiszu. Nasz ma go 99%, a reszta to zakwas. Dobre pieczywo musi mieć odpowiedni stosunek wagi do objętości. My nie napowietrzamy naszych wypieków. Używamy wyłącznie mąki niestandaryzowanej, więc nie jesteśmy w stanie co do minuty przewidzieć ile czasu ciasto będzie dojrzewało i rosło, ale dzięki temu ten chleb jest świeży znacznie dłużej.

04.08.2014 Gdansk , Kowale , Katarzyna Krawczyk Zietarska wlascicielka piekarni RENATA DĄBROWSKA

Chleb z piekarni „Dobrze Wypieczone” można kupić przy placu Artemidy 1/3 w Kowalach, a także w sopockim sklepie Ser Lanselot, cukierni Toffi na gdańskiej Morenie, Spożyvczaku we Wrzezczu, cukierni NOTOCIACHo w pobliżu Manhattanu oraz na stoisku „Specjał Wiejski” na Hali Targowej w centrum Gdańska (w punktach partnerskich asortyment i ceny mogą się różnić).

Dobrze Wypieczone, pl. Artemidy 1/3, Kowale. Od poniedziałku do piątku piekarnia czynna jest od 7 do 18, a w soboty do 14.

 

ZOBACZ:

Co najczęściej zamawiają Polacy? "Jest to najbardziej demokratyczna potrawa świata"

Polska metoda na grilla? W kilka minut gotowy produkt. Nie tędy droga

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (4)
Zaloguj się
  • sulawesi

    Oceniono 4 razy 4

    Chetnie kupilabym taki chleb, niestety Kowale troche za daleko. Taka piekarnia przydalaby sie we Wrzeszczu.

  • gustaw.jelen

    Oceniono 6 razy 2

    "Chleb z piekarni „Dobrze Wypieczone” można kupić (...) Spożyvczaku we Wrzezczu, cukierni NOTOCIACHo w pobliżu Manhattanu...".

    Moje okienko pokazało literówkę, Pani Płończak nie pokazuje?

  • andi.11111

    Oceniono 5 razy -1

    Ta Pani opowiada głupoty a naiwny dziennikarz opisuje.Nie ma możliwości,by chleb miał 99%mąki pszennej i 1% zakwasu żytniego.Chleb o takim składzie musi być pieczony z dodatkiem drożdży i bardzo szybko się starzeje,gdyż jest to zwykły chleb pszenny.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX