Skomentuj:
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Stacja Deluxe to znany mieszkańcom Trójmiasta lokal, którego styl utrzymany jest w motorowym, drapieżnym stylu. Można tutaj zjeść i wypić, lecz niestety często brakuje wolnych miejsc przy stolikach. Właściciele lokalu już od dłuższego czasu zastanawiali się nad rozwiązaniem, dzięki któremu mogliby powiększyć powierzchnię swojej restauracji.
- Wpadliśmy na szalony pomysł, żeby dołączyć do restauracji autobus - tłumaczy Michał Rinz, manager. - Staliśmy się więc jedynym miejscem w Trójmieście, gdzie można wypić piwo, siedząc za kierownicą.
Już niebawem rusza taras
Pojazd przyjechał do Polski z Irlandii, gdzie pełnił rolę autobusu wycieczkowego. Stojąc już na miejscu, został wyremontowany i przystosowany do potrzeb Stacji: zamontowano stoliki, oświetlenie oraz klimatyzację. W środku jest ponad 20 miejsc siedzących, w tym m.in. za kierownicą autobusu. Niebawem dołączy do nich też taras na dachu.
- Planowaliśmy, że otworzymy dach autobusu już na majówkę, pogoda jednak pokrzyżowała nam plany - mówi manager. - Pozostały nam ostatnie prace remontowe, tak więc już za kilkanaście dni będzie można wypić piwo również na tarasie naszego autobusu.
O odmalowanie autobusu właściciele poprosili Tuse, absolwenta ASP, malarza grafitti, znanego przede wszystkim z dużych produkcji z fotorealistycznymi portretami.
- Zazwyczaj maluję osoby starsze, chciałem jednak, żeby goście Stacji Deluxe mogli utożsamiać się z postacią przedstawiona na autobusie - mówi Tuse. - Stąd też mężczyzna w sile wieku, zadowolony z życia. Nad realizacją projektu spędziłem jeden dzień. Przy tego typu pracach najwięcej czasu zajmuje przygotowywanie ściany, wyczyszczenie jej, obklejanie.
RENATA DĄBROWSKA
W kuchni szykują się zmiany
W Stacji Deluxe będą odbywać się imprezy tematyczne, już wkrótce zostanie wyodrębniona też przestrzeń do tańczenia.
Pracę w kuchni nadzoruje nowy szef kuchni, Maciej Werecki, który wprowadza kilka zmian do obecnego menu.
- Już w najbliższych tygodniach pojawi się więcej przystawek, będą też niższe ceny, żeby każdy mógł zamówić sobie jakiś dodatek do piwa, nie nadwerężając portfela - mówi szef kuchni. - Wprowadzamy też system kilku dań tygodnia, przygotowywanych z sezonowych składników, nawiązujących do różnych typów kuchni.
W Stacji Deluxe nie zabraknie z pewnością burgerów. Kotlet to 100 proc. wołowiny, a bułka wypiekana jest w lokalnej piekarni. "Ostra jazda" to burger z serem lazur, rukolą, papryczkami jalapeno, konfiturą z chili. "Burger Mistrzów" jest z kozim serem, karmelizowaną gruszką, konfiturą z czerwonej cebuli i rukolą. W nowym menu pojawi się burger "Chrzaniony" z sosem chrzanowym, sadzonym jajkiem, boczkiem i cebulą. Burgery w zestawie z frytkami kosztują 25 zł.
Przekąski to np. gravlax, czyli łosoś macerowany w whisky i koprze, podany na świeżym szpinaku z kaparami, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulą, kremem balsamicznym, sosem bazyliowo-limonkowym oraz pieczywem.
Poza tym w ofercie są śniadania. Jajecznica z 2 jaj kosztuje 4 zł, a omlet z 3 jaj 6 zł. "Angielski Mechanik" to dwa sadzone jaja, dwie grillowane frankfurterki, fasola w sosie pomidorowym, pieczarki smażone na maśle, boczek i świeży pomidor - 16 zł. Zaskakiwać może pozycja "Śniadanie Mistrzów" - Red Bull, papierosy i "lufka" Bolsa za 25 zł.
Stacja Deluxe, Gdańsk, ul. Grunwaldzka 22. Godziny otwarcia 9.30 - 24 (w weekendy dłużej).
ZOBACZ:
Kos przy ul. Piwnej istnieje od 10 lat. Hitem wciąż jest pizza, chociaż można zjeść też "fit"
Pub w Sopocie zaczyna serwować śniadania i obiady. Małe Piwko po zmianach
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX