Magda Gessler poleca trójmiejskie restauracje. Na spotkaniu w Galerii Bałtyckiej tłumy

Emilia Stawikowska
15.07.2014 18:13
Magda Gessler promuje przewodnik

Magda Gessler promuje przewodnik "101 restauracji i hoteli w Polsce" - Galeria Bałtycka w Gdańsku (Mat. Empik)

Magda Gessler przyjechała do Gdańska, żeby promować swój najnowszy przewodnik "101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce". Tłusta Kaczka, Tabun czy Petit Paris - to przykładowe restauracje z Trójmiasta i okolic, które poleca znana jurorka i gwiazda programu "Kuchenne Rewolucje".

Na półki księgarni trafił właśnie najnowszy przewodnik Magdy Gessler „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Restauratorka poleca w nim swoje ulubione miejsca, które odwiedziła w ciągu ostatnich kilku lat. Rekomendowane lokale specjalizują się głównie w kuchni regionalnej, bazującej na sezonowych składnikach i tradycyjnych przepisach. Gessler, promując przewodnik, odwiedza salony sieci sklepów Empik w największych miastach Polski. Z fanami z Trójmiasta spotkała się w Galerii Bałtyckiej. "Pani Magdo, niech pani przyjedzie do Malborka", "Jest pani inspiracją" - można  było usłyszeć z tłumu. Gwiazda najpierw opowiedziała kilka słów o swoim przewodniku, a potem rozdawała autografy.

Kaszuby? Zazdroszczę wam!

Gessler wyodrębniła w swoim przewodniku sześć regionów. Na pierwszych stronach zostało opisanych 14 restauracji i hoteli z Pomorza oraz Kujaw. - Nie da się ukryć, że wasz region został wyjątkowo uwzględniony w moim przewodniku - komentowała Magda Gessler. - Zazdroszczę wam tej różnorodności i dostępu do sezonowych produktów. Szczególnie Kaszuby są niezwykle bogatym regionem. Macie jeziora, a w nich znakomite ryby. Macie lasy, więc dziczyznę i grzyby, no i oczywiście łatwy dostęp do ryb morskich. Takich mięs i ryb, jak tutaj, nie ma nigdzie indziej. Poza tym też w wielu przepisach genialnie łączycie smaki słodki ze słonym.

Restauratorka skrytykowała też najbardziej popularną nadmorską kuchnię. - Jest wiele barów, w których serwuje się fast foody z mrożonek i mrożoną rybę, kiedy dookoła jest takie bogactwo produktów - mówiła. - Na szczęście to zaczyna się zmieniać i powstaje coraz więcej lokali, które nie mają się czego wstydzić.

Opis kuchni Pomorza i Kujaw w przewodniku Magdy Gessler Fot. es/Namonciaku

Niektóre z restauracji, które Gessler uznała za szczególnie warte uwagi, zostały oznaczone znakiem poziomki, gdzie jedna to „bardzo dobrze”, dwie „doskonale”, trzy zaś „wybitnie”. Niestety najlepsze odznaczenie nie trafiło do żadnego z pomorskich lokali. Zostały za to przyznane dwie poziomki, dla „Tłustej Kaczki” z Gdyni oraz „Petit Paris” z Sopotu. Jedna poziomka została przyznana natomiast restauracji w „Hotelu Gdańsk”, restauracji „Ewa Zaprasza” w nadmorskim Choczewie oraz lokalowi „Syrenka” w Ustce.

- Wszystkie restauracje wymienione w przewodniku zasługują na szczególną uwagę - komentowała restauratorka - Na co dzień spotykamy tyle krytyki, a tak mało pochwał. Postanowiłam więc tym razem nie krytykować, ale pokazać, w których miejscach podobało mi się najbardziej i do odwiedzania których szczerze zachęcam.

Ceny adekwatne, ale jedzenie jest tego warte

Z Trójmiasta znana restauratorka poleca m.in. Hotel Gdańsk i znajdującą się w nim restaurację, o której możemy przeczytać „[...] zwróćcie uwagę na kaczkę i pyszną zupę rybną, a w znajdującej się na samym dole Brovarni, poza genialnymi piwami, warzonymi na miejscu spytajcie o śledzia i wędzone ryby”. Gessler poleca również restaurację, która była bohaterem jednego z odcinków „Kuchennych Rewolucji” - „Tapas Rybka” w Gdańsku Brzeźnie. W przewodniku przeczytamy o tym lokalu m.in. „Najlepsza smażona rybka, pyszne aioli i bałtyckie przekąski. Rolmopsy, pasta z halibuta, śledzie w kremie z mlecza czy zakręcony fish chowder, zwany tu zupą piracką, to tylko niektóre z propozycji Rybki, dzięki którym rozpłyniemy się z rozkoszy”.

Opis restauracji Fot. es/Namonciaku

W przewodniku nie zabrakło też, nie po raz pierwszy wychwalanej przez Gessler, restauracji „Tłusta Kaczka” w Gdyni. Przeczytamy o niej „Jedliście kiedyś kaczkę przystrzyżoną tak starannie jak trawa na polu golfowym? Jedzeniu tutaj do skończonej elegancji brakuje tylko muszki i smokingu [...]. Bardzo dobra magret de canard, świetny zając z lubczykiem, zaskakujący chrzanowy krem z rzeżuchą. Miejsce snobistyczne w dobrym tego słowa znaczeniu i na pewno warto tutaj bywać, żeby pokazać się odpowiednim ludziom. Ceny adekwatne, ale jedzenie jest tego warte”.

„Popijamy pysznym żurkiem i na koń!”

Kolejnym trójmiejskim lokalem polecanym przez gwiazdę „Kuchennych Rewolucji” jest restauracja „Petit Paris” w Sopocie. „Gdy po raz pierwszy odwiedziłam Mały Paryż w Sopocie, byłam bliska ekstazy. Po skosztowaniu nerki cielęcej w roladzie, lakierowanych masłem szparagów z dorszem czy wieprzowej nóżki faszerowanej kaszanką na zielonej soczewicy w winie, occie sherry i ubijanym maśle doszłam do wniosku, że nie znam nikogo, komu udałoby się tak zgrabne połączenie różnych kulinarnych światów. [...] Philippe Abraham tworzy dania wybitne w sposób w wielu polskich restauracjach niezrozumiały. [...] Philippe przeszedł wszystkie możliwe szczeble kariery kulinarnej we Francji, dziś gotuje w Sopocie, a efekt jego pasji, dorównując daniom Alaina Ducasse'a cenowo plasuje się zaskakująco nisko”.

Opis restauracji Fot. es/Namonciaku

W przewodniku znajdziemy również lokale zlokalizowane w pobliżu Trójmiasta, jak np. restauracja „Tabun” w Otominie, która znajduje się na terenie gospodarstwa agroturystycznego. W przewodniku czytamy o niej „Krótka karta nie zmusza do przesadnego skupiania się na wyborze, proponuję z niej śledzia po kaszubsku, a jeśli nie mamy ochoty na rybę, to chwytamy grzybowego kulebiaka albo naprawdę niezłe pierogi, popijamy pysznym żurkiem i na koń!”. Inną restauracją, którą mogą pamiętać widzowie „Kuchennych Rewolucji”, jest "Schabowy Raz" w Babim Dole. „Jeśli poprosimy, kotlet może zostać rozbity na pieńku tuż przy naszym stole, bo w tym miejscu nie podaje się kotletów odgrzewanych. [...] Uwielbiam tutejszą kaszankę, odpowiednio krwawą, podawaną na żeliwie. Pyszny jest krupnik na kaczych żołądkach z prawdziwkami wprost z nieodległych Borów Tucholskich”.

Adresy restauracji z Pomorza polecanych przez Gessler

„Schabowy Raz” Babi Dół 28

Restauracja w „Hotelu Gdańsk”, Gdańsk, ul. Szafarnia 9

„Tapas Rybka”, Gdańsk, al. Hallera 273

„Tłusta Kaczka”, Gdynia, ul. Spółdzielcza 2

„Łebska Chata”, Łeba, ul Nadmorska 7

Karczma „Sielska Zagroda”, Nowy Dwór Gdański, ul. Gdańska 12

„Tabun”, Otomin, ul. Konna 29

„Beka”, Puck, ul. Kasztanowa 5

„Ewa Zaprasza”, Choczewo, ul. Morska 49

„Petit Paris”, Sopot, ul. Gunwaldzka 12/16

„Syrenka”, Ustka, ul. Marynarki Polskiej 32

ZOBACZ:

Basia Ritz otworzyła restaurację. "Nie wiedziałam jak trudna jest rzeczywistość restauratora w Polsce"

Diana przed emisją finałowego odcinka "MasterChefa": "Magda Gessler nie jest wcale złośliwa. Jest bardzo ciepłą osobą..."

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (8)
Zaloguj się
  • hera9

    Oceniono 16 razy 12

    reklamuje te,w ktorych robila tzw.rewolucje

  • gedwuihrfw

    Oceniono 3 razy 3

    Rekomenduje, te w których była, a przecież dobrych resturacji jest w Gdańsku więcej: Dworek Oliwa, Kokieteria, Pod Łososiem, Mercato, Viila Uphagena...

  • waldus059

    Oceniono 7 razy 3

    rozczochrana baba

  • nocnymarek44

    Oceniono 2 razy 2

    Jak ktoś szuka najlepszych restauracji w Trójmieście i okolicach- takich tradycyjnych i nowoczesnych to polecam zajrzeć na stronę Pomorskie Prestige pomorskie-prestige. eu. Tu jest zestawienie najciekawszych miejsc i najlepszych jakościowo. Gesslerowa się reklamuje i tyle.

  • pershing25

    Oceniono 1 raz 1

    Niech pojedzie do Czary-Mary w Juracie to jej kopara opadnie. Pyszne jedzenie, genialny wystrój i obsługa wzorowa. Fantastyczne miejsce !

  • Marta C.

    0

    Niech pojedzie do restauracji Czary-Mary w Juracie to kopara jej opadnie. Przepyszne jedzonko, wystrój niebanalny i obługa doskonała. Fantastyczne miejsce !

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto