W Atelier Smaku nauczysz się gotować wegańsko i bezglutenowo. Swoich sił próbował sam prezydent Szczurek

Zuzanna Płończak
21.06.2014
Otwarcie Atelier Smaku

Otwarcie Atelier Smaku (Fot. ZP/Namonciaku)

- Nie chodzi o to, żeby uczyć ludzi jak robić sałatki, bo to każdy wie, a nawet jeśli nie wie, to może sobie o tym w wielu miejscach poczytać. Chcemy zapoznać i zaprzyjaźnić naszych gości z innymi rodzajami mąki niż pszenna. Czas najwyższy żeby ludzie zaczęli myśleć o diecie bezglutenowej jako o normalnym, a przede wszystkim smacznym jedzeniu - tłumaczyła Słoma.

Swoją karierę Jola Słoma i Mirek Trymbulak rozpoczęli jako projektanci mody. Wkrótce rozszerzyli swoją działalność o kulinaria, o których opowiadali przez 12 sezonów swojego programu na antenie „Kuchni plus”. We wtorek otworzyli „Atelier Smaku”, w którym nagrywają wideo z przepisami publikowanymi co niedzielę na stronie internetowej.

- Panuje taki mit, że zdrowe jedzenie nie musi być smaczne ani apetycznie wyglądać. Podczas warsztatów będziemy udowadniać, że to bzdura - mówiła Jola Słoma podczas otwarcia. Atelier powstało w byłej pracowni krawieckiej projektantów. Jest to eksperymentarium, gdzie powstaje zdrowe jedzenie bez mięsa, glutenu i chemii.

- Nie chodzi o to, żeby uczyć ludzi jak robić sałatki, bo to każdy wie, a nawet jeśli nie wie, to może sobie o tym w wielu miejscach poczytać. Chcemy zapoznać i zaprzyjaźnić naszych gości z innymi rodzajami mąki niż pszenna. Czas najwyższy żeby ludzie zaczęli myśleć o diecie bezglutenowej jako o normalnym, a przede wszystkim smacznym jedzeniu - tłumaczyła Słoma.

Podczas imprezy, gospodarze pokazali jak przygotować bezglutenowe placki z musem truskawkowo-bananowym. Pomagał im sam prezydent Gdyni Wojciech Szczurek. - Czasem gotuję w domu, ale niestety nie zdarza się to zbyt często ze względu na brak czasu - mówił prezydent.

Otwarcie Atelier SmakuFot. ZP/Namonciaku

W najbliższym czasie ruszą warsztaty tematyczne. Będzie się można nauczyć między innymi przygotowywania bezglutenowych wypieków, pasztetów, zapiekanek i makaronów. Na jesień planowane są zajęcia, podczas których gotowane będą rozgrzewające zupy.

Warsztaty dedykowane są przede wszystkim osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową. - Nie chodzi o to, żeby uczyć ludzi jak robić sałatki, bo to każdy wie, a nawet jeśli nie wie, to może sobie o tym w wielu miejscach poczytać. Chcemy zapoznać i zaprzyjaźnić naszych gości z innymi rodzajami mąki niż pszenna - tłumaczyła Słoma.

Dieta bezglutenowa niestety nie należy do tanich. - Kilogram zwykłej mąki kosztuje ok. 1,5 zł, a za tą bezglutenową płacimy około 8 złotych. Problem polega na tym, że te dwa produkty nie mogą się spotkać na żadnym etapie produkcji - mówiła projektantka.

Ale „Atelier Smaku” to nie tylko warsztaty. Słoma i Trymbulak przygotowują tu także gotowe dania, takie jak bezglutenowe pierogi, które można kupić na miejscu lub w sklepie ze zdrową żywnością „Żółty Cesarz”. Powstanie Atelier, to także dobra wiadomość dla tych, którym marzy się „wielkie wegańskie wesele” lub inna tego typu impreza - istnieje także możliwość zamówienia bezglutenowego oraz wegańskiego cateringu.

Atelier Smaku, ul. Sosnowiecka 35, Gdynia.

 

ZOBACZ:

Naturalnie słodkie i bez kalorii? Ekstrakt z liści stewii jest nawet 400 razy słodszy niż cukier

Nowy mini food truck w Gdańsku. Mitte - chleb i kawa teraz także w wersji mobilnej

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Top Trójmiasto