Naturalnie słodkie i bez kalorii? Ekstrakt z liści stewii jest nawet 400 razy słodszy niż cukier

Zuzanna Płończak
09.06.2014
Stewia w formie liści i proszku

Stewia w formie liści i proszku (Fot. ZP/Namonciaku)

Ta ekstremalnie słodka roślina może odjąć 1120 kalorii tygodniowo z twojego jadłospisu. Jest też świetną alternatywą dla osób cierpiących na cukrzycę czy nadciśnienie.

Stewia to roślina wyjątkowa - pozyskiwany z niej ekstrakt jest między 200 a nawet 400 razy słodszy niż cukier. Jednak jej największą zaletą jest fakt, że jest to naturalna substancja słodząca, której kaloryczność jest bliska zeru.

1120 kalorii mniej tygodniowo w samych napojach

Dla posłodzenia filiżanki kawy lub herbaty, wystarczyłaby porcja wielkości ziarnka piasku. Z uwagi na praktyczność stosowania, esencję z liści stewii rozpuszcza się i podaje w mniej stężonej postaci, ale nawet wtedy jedna łyżeczka odpowiada trzem lub nawet pięciu łyżeczkom cukru dostępnego na sklepowych półkach.

- Aby zobrazować korzyści płynące z używania stewii zamiast cukru, posłużę się przykładem. Pijąc cztery gorące napoje dziennie i słodząc każdy z nich dwoma łyżeczkami cukru, pochłaniamy 160 kalorii. Zamieniając cukier na stewię zaledwie w przypadku napojów, tygodniowo ograniczamy spożycie o 1120 kalorii - mówi dr hab. Monika Hoffmann, ekspert SGGW.

Dobra alternatywa dla chorujących na cukrzycę

Badania naukowe wykazały, że stewia ma także właściwości prozdrowotne - obniża ciśnienie i jest dobrą alternatywą dla osób chorujących na cukrzycę ponieważ nie podwyższa poziomu cukru we krwi.

- Stewia rozkłada się w dolnym odcinku układu pokarmowego, dzięki czemu nie pojawiają się objawy jak po spożyciu cukru, jak na przykład skok insuliny. Ponadto, słodkość ze stewii uwalnia się stopniowo, więc nie dość że zaspakajamy potrzebę na smak słodki, to jeszcze rzadziej taka potrzeba nas nachodzi - tłumaczy ekspertka.

Nie ma skutków ubocznych, wadą jest smak

Z cukrem stewia przegrywa głównie przy wypiekach. W przypadku ciast, które muszą wyrosnąć, można zastąpić zaledwie część cukru zdrowszym odpowiednikiem. Podobnie jest w przypadku dżemów - stewia nie ma niestety właściwości zagęszczających ani konserwujących.

- Wieloletnie obserwacje potwierdziły, że spożywanie stewii nie ma skutków ubocznych z punktu widzenia zdrowotności. Jej wadą jest natomiast smak, który nie jest w stu procentach czysty, jednak przyjmuje się, że zamiana 30% cukru na stewię nie pozwala przeciętnemu użytkownikowi na wyczucie jej - dodaje Hoffmann.

Sprite czy Nestea o jedną trzecią mniej kaloryczne

Mimo że stewia została dopuszczona do użytku w Polsce już trzy lata temu, nadal niewiele kawiarni oferuje ją jako alternatywę dla cukru czy tradycyjnego słodzika. Stewia jest dostępna w trzech postaciach - liści, płynu oraz proszku i można ją już dostać w niektórych supermarketach.

Stewię zaczął także wykorzystywać koncern The Coca-Cola Company. Cukier w napojach Nestea Green oraz Sprite częściowo zastąpiono stewią, dzięki czemu ich kaloryczność zmniejszyła się o jedną trzecią. Trwają prace w tym kierunku nad pozostałymi markami firmy.

Nie byliśmy w stanie wyczuć różnicy

Czytając etykiety, nie spotkamy się ze stewią, a z glikozydami stewiolowymi lub oznaczeniem E960. - Wynika to z regulacji prawnych, ponieważ stewia została uznana za substancję dodatkową - tłumaczy ekspertka.

Deser ze stewią zamiast cukruFot. ZP/Namonciaku

Po krótkim wykładzie na tarasie gdyńskiego infoboxu, zostaliśmy poczęstowani potrawami przygotowanymi przez kucharzy restauracji Chwila Moment. Desery i napoje przygotowano z użyciem stewii zamiast cukru. Muszę przyznać, że delikatnie ziołowy aromat, który udało mi się wyczuć jedynie w dwóch daniach, zupełnie mi nie przeszkadzał. W pozostałych przypadkach, smaku stewii nie dało się wyczuć.

 

ZOBACZ:

Wyprawa w myśl zasady "farm-to-table", czyli łowienie i filetowanie ryb pod okiem szefów kuchni

Na koncert w Gdańsku Justin Timberlake zażyczył sobie specjalnej wody i amerykańskich cukierków

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Top Trójmiasto