Skomentuj:
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Pomimo że sklepy i lokale gastronomiczne wzdłuż ulicy Świętojańskiej straciły wielu klientów na rzecz Centrum Riviera, najbardziej znana gdyńska ulica jest wciąż popularna wśród restauratorów. Powstają tutaj nowe restauracje, bistra i kawiarnie, których oferta kierowana jest zarówno do okolicznych mieszkańców, jak i turystów.
Nowy bar mleczny w Gdyni
Leniwa Baba powstała w miejscu zajmowanym dotychczas przez Spaghetti Express - niewielki bar specjalizujący się w przygotowywaniu makaronów. W Leniwej Babie nie będzie jednak dań kojarzonych z kuchnią międzynarodową. W menu mają znaleźć się dania typowe dla barów mlecznych, chociaż sam lokal nie korzysta z rządowych dotacji.
- Jest dużo barów z kebabem, barów z sushi, a przecież nie można na co dzień tak jadać - mówi Aziz Tajar, właściciel Leniwej Baby, który z pochodzenia jest Marokańczykiem. - Kiedy w latach dziewięćdziesiątych przyjechałem do Polski, bardzo zasmakowało mi tutejsze jedzenie i forma barów mlecznych. Jadałem w Barze Akademickim i w Syrenie we Wrzeszczu. Zawsze było tam smacznie i tanio. W restauracji nigdy nie wiemy, jakiej jakości danie dostaniemy na talerzu. W barze mlecznym wszystko jest jasne, zawsze wiemy, czego się spodziewać.
Nazwa Leniwa Baba budzi różne skojarzenia. Niektórzy przychodzą, żeby ją skrytykować, inni ją chwalą. - Zdarza się, że przychodzi pani i mówi, że w "Leniwej Babie" nie zje, mamy otworzyć też "Leniwego Faceta" - mówi Bogusław Pszenny z Leniwej Baby. - Ale nazwa nie miała nikogo obrażać. Zależało nam na tym, żeby szybko wpadała w ucho i była chwytliwa.
KAMIL GOZDAN
Na śniadanie jajecznica, na obiad schabowy
Wystrój to głownie pozostałość po wcześniejszym Spaghetti Express, nowością jest natomiast tablica, przebudowane zostały również pomieszczenia techniczne. Leniwa Baba otwierana jest o godz. 9. Rano można zjeść tutaj np. jajecznicę z trzech jaj (za 4,5 zł) z pieczywem (dodatkowe 0,5 zł). Omlet z szynką i pieczarkami kosztuje 7,5 zł, a naleśniki z twarogiem 6 zł. Jest też kiełbasa na ciepło za 4,5 zł. W ofercie śniadaniowej są kanapki, m.in. z serem, pomidorem i szynką za 8 zł lub z szynką parmeńską, mozzarellą, rukolą i pesto - 10 zł.
Zupy to m.in. rosół, pomidorowa, ogórkowa, flaki i szczawiowa - kosztują od 3,5 do 8 zł. Dania mięsne to np. schabowy (porcja kosztuje 7 zł), pieczeń z kaczki (8 zł), mielony (5 zł), klopsy w sosie (6 zł), udko z kurczaka - 7 zł.
Ryby to np. dorsz (12 zł), mintaj (8,5 zł), łosoś (14 zł). Można zamówić bigos za 7,5 zł, pierogi ruskie - 6,5 zł, fasolkę po bretońsku - 6 zł. Jak na bar mleczny przystało, osobno płatne są dodatki. Ziemniaki z wody - 2,5 zł, frytki - 5 zł, ryż 3,5 zł, kasza gryczana lub jęczmienna - 3 zł. Do tego surówki w cenach od 2,5 do 4 zł.
Z oferty każdego dnia dostępnych jest 5 rodzajów mięsa, 3 zupy oraz 4 surówki. Zestaw dnia, czyli zupa plus wybrane połączenie mięsa, surówek i ziemniaków, kosztuje 10 zł.
Na terenie Gdyni Śródmieścia obowiązują dowozy w cenie 2 zł.
Leniwa Baba, Gdynia, ul. Świętojańska 52. Godziny otwarcia 9-19.
ZOBACZ:
Kiedy barman i kucharz otwierają food trucka. Panini i domowe napoje
W Oliwie powstaje nowa klubokawiarnia. W "Tu możesz marzyć" rozpoczął się remont
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX