Nowy lokal pod adresem Hynka 65. W Centro zamówisz pizze i makarony

Emilia Stawikowska
08.06.2015 07:27
Centro

Centro (RAFAŁ MALKO)

Pizza na cienkim cieście, lecz z wieloma składnikami. Takie placki serwuje Leonardo Filippis, kucharz w nowopowstałym lokalu Centro na gdańskiej Zaspie. - Pizzy nigdy dość, szczególnie, kiedy jest przygotowywana od serca - mówi Adam Jankowski, współwłaściciel lokalu.

Ta część Zaspy przeszła w ostatnich miesiącach prawdziwą metamorfozę. Centrum Hynka 65 położone przy wiadukcie kolejowym staje się miejscem coraz chętniej odwiedzanym przez okolicznych mieszkańców. Można tutaj zrobić zakupy spożywcze, kupić akcesoria sportowe czy też kosmetyki.

- Jeszcze do niedawna ta część Zaspy nie kojarzyła się z niczym dobrym - komentuje Adam Jankowski, współwłaściciel Centro. - Teraz przychodzi tutaj coraz więcej osób, zarówno starszych jak i młodszych. Kiedy zobaczyliśmy, jak bardzo zmieniło się to miejsce, doszliśmy do wniosku, że to miejsce idealne pod naszą pizzerię.

Pierwsi stali goście

Centro to biznes kilku znajomych. Pierwszy lokal pod tym szyldem powstał w Kętrzynie, drugi w Warszawie. Kilka tygodni temu Centro otworzyło się też w Gdańsku.

- Planujemy kolejne lokalizacje, chociaż póki co jest nam trudno powiedzieć, gdzie powstanie kolejna pizzeria - mówi współwłaściciel.

Lokal jest schludnie urządzony, przeważają połączenia jasnych kolorów, w doniczkach są świeże zioła.

- Miało być kameralnie i przytulnie, żeby każdemu się podobało - mówi Jankowski. - Cieszy nas, że przychodzą tutaj zarówno nastolatki, jak i osoby starsze. Mamy już dwie klientki, grubo po sześćdziesiątym roku życia, którym tak zasmakowała nasza pizza, że już kilkakrotnie do nas wróciły.

Recepturę pizzy przygotował Giovani Coloseo z Sycylii. Placki w gdańskim Centro kręci natomiast Leonardo Filippis spod Wenecji, który przyjechał do Trójmiasta w ślad za swoją małżonką. Drugim pizzeriolo jest Polak, który doświadczenie zdobywał m.in. pracując jako kucharz na statkach.

04.05.2015 Gdansk , Pizzeria Centro Fot. Rafal Malko/Agencja Gazeta RAFAŁ MALKO

Pizza z owocami morza i z wędzoną szynką

- Najważniejsze w naszej pizzy jest ciasto - mówi Jankowski. - Powinno być bardzo cienkie, ale z puszystymi i lekko zarumienionymi rantami. Drugim sekretem jest sposób wypiekania. Niestety nie mamy pieca opalanego drewnem, lecz korzystamy z pieca elektrycznego. Co bardzo istotne, nie wypiekamy naszej pizzy na blaszkach, ale na kamieniu szamotowym.

Do wyboru jest 45 rodzajów pizzy, każdy dostępny w rozmiarach 31, 41 i 51 centymetrów. Margherita kosztuje od 12 do 25 zł. Jest też pizza z bekonem (od 17,5 do 32,5 zł), owocami morza (ceny od 19,5 do 35,5 zł) czy też pizza "Centro": sos, ser, pieczarki, szynka, peperoni, cebula i jajko, ceny od 23 do 38 zł. Pizza Giovanni to połączenie sosu, sera, szynki wędzonej, świeżego pomidora i rukoli.

Można tutaj zamówić również makaron zapiekany w piecu. Właściciel poleca makaron bolognese z serem za 17 zł. Są też dania obiadowe, jak np. skrzydełka z frytkami i surówką - 17 zł.

Dowóz pizzy nic nie kosztuje.

Centro, ul. Hynka 65. Godziny otwarcia 12-23 (niedz.-czw.), 12-24 (piąt.-sob.)

ZOBACZ:

Gruba Rura to nowy food truck. Kurtosze - w wersji wytrawnej i na słodko

Metamorfoza restauracji Image w Sopocie. "Nowy wystrój i menu, ale duch pozostał"

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Iza Wołosiak

    Oceniono 1 raz 1

    znamy tę pizzę Leonardo - najlepsza w Trójmieście! A jeżeli serwują także makarony to polecam szczególnie mocno! Pasta a la Leonardo najlepsza na świecie

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto