Mondo di Vinegre to restauracja, do której przypłyniesz motorówką

Emilia Stawikowska
21.05.2015 14:00
Mondo di Vinegre

Mondo di Vinegre (RAFAŁ MALKO)

Mondo di Vinegre powstało w nowo otwartym Muzeum Emigracji w Gdyni. Z lokalu rozciąga się widok na port, a w menu przeważają dania z ryb słodko- i słonowodnych oraz z owoców morza. - U nas nie ma sztywnych obrusów, dbamy o domową i niezobowiązującą atmosferę - zapewniają właściciele.

Siedziba Muzeum Emigracji znajduje się w budynku zabytkowego Dworca Morskiego. W dwudziestoleciu międzywojennym było to miejsce, gdzie odbywał się handel i kwitło życie towarzyskie, cumowały transatlantyki takie jak m.in. legendarny MS Batory. Teraz modernistyczna bryła została zaadaptowana do funkcji muzeum, które jest pomnikiem przypominającym o losach emigrantów.

Na dole bistro, u góry restauracja

To tutaj powstała kolejna restauracja właścicieli m.in. Grono di Rucola, Tapas de Rucola w Sopocie czy też Vinegre di Rucola w Gdyni. Mondo di Vinegre jest podzielone na dwa poziomy: na dolne bistro, gdzie można zjeść śniadanie oraz lunch, oraz znajdującą się na drugim piętrze restaurację.

- Znajdujemy się w bardzo ważnym miejscu dla historii Gdyni, stąd też chcielibyśmy nie tylko serwować jedzenie, ale też nawiązywać do tęsknoty emigrantów za domową kuchnią - tłumaczy Mariusz Zawadzki, współwłaściciel. - W karcie przeważają dania z ryb i owoców morza, przygotowywane w oparciu o kunszt kuchni francuskiej.

Szefem kuchni i współwłaścicielem jest Marcin Kowalski - kucharz z wieloletnim doświadczeniem, pod którego sterami Grono di Rucola została odznaczona w prestiżowym przewodniku Gault&Millau.

- Naszą koncepcją jest serwowanie wszystkiego, co związane jest z wodą - komentuje Marcin Kowalski. - Bazujemy na produktach z całego świata. Bawimy się dodatkami i formą podania. Będziemy wprowadzać kartę sezonową, w której pojawią się też mięsa, lecz głównym trzonem naszej oferty są wysokiej jakości ryby słono i słodkowodne oraz owoce morza.

Właściciele zachęcają, żeby do lokalu wybrać się drogą morską. - Można do nas przypłynąć motorówką albo jachtem i zacumować kilka metrów od wejścia do muzeum - mówią. - Raz na jakiś czas będzie przypływać do nas też kuter ze świeżą dostawą ryb z Bałtyku, np. z flądrą. Daniem dnia będzie więc ryba "prosto z kutra".

 

21.05.2015 Gdynia , restauracja Mondo di Vinegre Fot. Rafal Malko/Agencja Gazeta RAFAŁ MALKO

 

Dania z morza, z jezior i stawów oraz z lądu

Karta jest podzielona na dania słonowodne, słodkowodne i na dania "lądowe".

Przystawki to np. rybna zupa ramen - 21 zł, matias z pieczonym ziemniakiem i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno za 23 zł. Na pierwsze danie można zamówić mule przyrządzane według upodobań gości z sosem pomidorowym, winnym lub śmietanowym oraz z dodatkami do wyboru: pietruszką, chilli, zielonym pieprzem - 42 zł. Są też ceviche z sandacza za 28 zł oraz żabie udka w białym winie w cenie 26 zł.

Szczególną popularnością cieszy się polędwiczka z dorsza w cieście francuskim z pieczonym bakłażanem na winegrecie arachidowo-kaparowym za 43 zł czy też orkiszowe pierogi z łososiem i porem na sosie pomarańczowo-kardamonowym - 35 zł.

Daniem, o które często pytają goście, jest pstrąg tęczowy zapiekany w całości z dodatkiem soli morskiej z sałatką z trzech pomidorów i kaszy jaglanej - 44 zł. Jest też miętus z pary z pampuchem drożdżowym i sosem agrestowo-kolendrowym (39 zł), musaka z dorszem i grecką fetą - 33 zł.

Mondo di Vinegre, Gdynia, ul. Polska 1. Godziny otwarcia restauracji 12-22, bistro 9-20, w weekendy 11-17

ZOBACZ:

Big Cyc produkuje własne piwo i oranżadę. Skiba: "To zestaw idealny na letniego grilla"

Naleśniki, bagietki, świeże soki i kawa. Anima Cafe to nowe miejsce w centrum Gdańska

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto