California Diner - lokal, który otworzył trener footballu amerykańskiego. "To ma być miejsce bez ściemy"

Emilia Stawikowska
18.05.2015 06:43
California DIner

California DIner (RAFAŁ MALKO)

California Diner to miejsce, gdzie śniadanie można zamówić nawet po 18, a w menu przeważają burgery i typowo amerykańskie dania obiadowe. - To ma być taki amerykański diner, gdzie można wpaść po pracy, żeby smacznie i niedrogo zjeść - mówi Artur Zaniewski, właściciel.

Baja Grill California cieszył się popularnością wśród mieszkańców Żabianki, chwalili go sobie również mieszkający w Trójmieście Amerykanie. Właściciel lokalu postawił jednak na zmiany: teraz miejsce nazywa się California Diner, wystrój poddawany jest stopniowej metamorfozie, a menu bardziej odpowiada potrzebom okolicznych mieszkańców.

Z Kalifornii do Trójmiasta. Kuchnia "bez ściemy"

- Mieszka tutaj coraz więcej osób w wieku 30-40 lat, które po pracy chciałyby odpocząć, a nie pędzić do marketu po zakupy i później jeszcze zajmować się gotowaniem - mówi Artur Zaniewski, właściciel. - Chciałbym przekonać mieszkańców Trójmiasta, że jeśli chodzi o lokale gastronomiczne, to sprawdza się zasada, której nauczyłem się mieszkając w Stanach Zjednoczonych: miejsc z dobrym jedzeniem nie należy szukać w centrach miast, a na ich obrzeżach.

Artur Zaniewski wyjechał do Stanów Zjednoczonych, kiedy miał 13 lat. W Kalifornii spędził kilkanaście lat, żeby w 2005 roku wrócić do Polski. - Tęskniłem za ludźmi, których tutaj zostawiłem - wspomina. - Sporo czasu minęło odkąd wróciłem do Polski, ale wciąż szukam tutaj swojego miejsca. Pracowałem jako nauczyciel angielskiego w szkole, a teraz prowadzę drużynę Seahawks Sopot, czyli klub footballu amerykańskiego.

Głównym założeniem lokalu jest serwowanie typowej kuchni amerykańskiej, przygotowywanej domowymi sposobami. - Wszystko jest zrobione tak, jak w Stanach - mówi właściciel. - To ma być lokal, do którego ludzie będą chcieli specjalnie przyjechać, bo serwowane jest tutaj bardzo dobre jedzenie, przede wszystkim "bez ściemy". Wszystkie sosy robimy sami, przepisy i pomysły na dania przywożę z moich podróży do Stanów.

 

16.05.2015  Gdansk , California Diner Fot. Rafal Malko/Agencja Gazeta RAFAŁ MALKO

 

American Coffee - pijesz, ile chcesz

Wprawdzie lokal otwierany jest dopiero o 12, ale śniadanie można zamówić tutaj przez cały dzień. Omlet z trzech jaj z grillowanym bekonem, szynką, sałatką, grillowanym pomidorem, tostami i masłem kosztuje 14 zł. Jest też zestaw dwóch jaj sadzonych, frankfurterek z grilla. Do tego podawany jest pancakes z syropem klonowym i dżemem. American Coffee kosztuje 6 zł i nie ma na nią limitu dolewek.

Na mniejszy głód można polecić zupę cytrynową z kawałkami grillowanego kurczaka, ryżem i selerem naciowym - 11 zł, pikantną zupę z wołowiną, fasolą, pomidorami i jalapeno - 13 zł oraz zupę rybną z kawałkami łososia i krewetkami - 14 zł.

Makarony to np. jajeczne tagliatelle z pulpetami z wołowiny w sosie pomidorowym z parmezanem za 18 zł czy też tagliatelle z filetem z kurczaka, młodym szpinakiem, czosnkiem, sosem śmietanowym i parmezanem.

Dania główne: grillowany schab marynowany w czosnku i rozmarynie z płatkami chili i sosem pieprzowym (25 zł), popularnością ciesza się żeberka w sosie BBQ - 27 zł oraz filet z łososia glazurowany sosem teriyaki. Burgery kosztują 16 do 26 zł. Jest też burrito m.in. z wołowiną, grillowanymi warzywami, fasolą i sosem - 18 zł.

California Diner, Gdańsk, ul. Subisława 24. Godziny otwarcia 12-21

ZOBACZ

Naleśniki, bagietki, świeże soki i kawa. Anima Cafe to nowe miejsce w centrum Gdańska

Degustatornia w Gdańsku. Bitwy piwowarów i premiery limitowanych edycji piwa

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • 700chrzanowski

    Oceniono 17 razy -3

    Ze zdjęć i wypowiedzi pachnie to Wielką Ściemą!Niestety.. Ale miejmy nadzieję, że nie wyszykowali Nam kolejnej fastfoodowej budy z ochłapami okraszonymi lukrem Pana szefa łasego na szybki Grosik, bo czasy niepewne a dobre jedzonko na wagę złota!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX