Modny lokal w Sopocie zmienia oblicze. White Marlin leży nad samym morzem

Emilia Stawikowska
16.04.2015 07:00
White Marlin

White Marlin (RENATA DĄBROWSKA)

White Marlin to nowa nazwa położonej przy plaży restauracji Flaming&co. - Chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym goście będą czuć się jak w domu - tłumaczy manager. - Bazujemy wyłącznie na świeżych produktach, wysoka jakość jest naszym priorytetem.

Przestrzeń White Marlin jest podzielona na samoobsługowe bistro i restaurację. W tej pierwszej pachnie świeżo wypiekanym chlebem, można tutaj wybrać sobie ciasto, zamówić panini, pizzę, kawę i świeżo wyciskany sok. Kiedy przejdziemy dalej, znajdziemy się w przestronnej restauracji z widokiem na morze, gdzie obowiązuje regularna karta dań. Z okien rozciąga się widok na plażę oraz Zatokę Gdańską, w ciepłe i dni warto wybrać miejsce na tarasie, żeby cieszyć się promieniami słońca.

- Kiedy szukaliśmy lokalu w Sopocie i zobaczyłem widok z okna, to nie miałem żadnych wątpliwości co do tego, gdzie powinniśmy otworzyć naszą restaurację - komentuje Bartek Brom, manager.

Zamiast sztywnych obrusów obsługa "na luzie"

W budynku przy al. Wojska Polskiego 1 znajdowała się kiedyś restauracja chińska, potem lokal pod popularnym w Warszawie szyldem Flaming&co. Wraz z nadejściem wiosny miejsce przeszło metamorfozę. Zmienił się dotychczasowy zespół właścicieli, a nazwa "Flaming.co" została zastąpiona przez "White Marlin" - w najbliższym czasie będą tutaj serwowane steki z marlina, ryby pływającej w Atlantyku - zapewnia Bartek Brom.

Skandynawska prostota i minimalizm - taki cel przyświecał właścicielom podczas projektowania lokalu. Podłoga wyłożona jest plecionką z trawy morskiej, co ma nieco ocieplić nowoczesny charakter aranżacji i sprawić, że goście poczują się jak w domu. - Styl wystroju lokalu sam narzucał się na myśl. Wielkie okna, przez które widać plażę i Zatokę Morską. Wystarczyło stworzyć odpowiednią przestrzeń, która wpasuje się w stylistykę morską i będzie oprawą dla tego, co widać na zewnątrz - mówi Bartek Brom. - Z drugiej strony zależy nam na wygodzie naszych gości, stąd kilka rozwiązań, które mają sprawić, że będą czuli się komfortowo.

09.04.2015 Sopot . Restauracja White Marlin fot. Lukasz Glowala / Agencja Gazeta ŁUKASZ GŁOWALA

Gości nie obsługują kelnerzy w białych koszulach i muszkach. Atmosfera ma być serdeczna i przyjacielska. Mile widziani są odwiedzający z psami i z dziećmi (dla nich przeznaczony jest specjalny kącik i zajęcia prowadzone przez animatorów), nie powinniśmy czuć się nieswojo, jeśli przyjdziemy tutaj w swetrze i dżinsach.

- Kiedy otwieraliśmy restaurację w Warszawie, to właśnie w ten sposób przekonaliśmy do siebie gości - mówi manager. - Zrezygnowaliśmy z zastawy na stołach i sztywnych obrusów, daliśmy za to ludziom przestrzeń z domową, niezobowiązującą atmosferą. Podobną ideę przywieźliśmy do Sopotu. Wszystkich traktujemy na równym poziomie, bez względu na to, czy są to turyści, mieszkańcy Trójmiasta, celebryci.

W bistro zamówimy pizzę z carpaccio z ananasa

Pierwsza część samoobsługowego baru to głównie śniadania, wypiekany na miejscu chleb, pizza i ciasta. Zamówione tutaj dania do końca kwietnia będzie można zjeść przy stoliku sali restauracyjnej, od początku sezonu natomiast na potrzeby bistro zostanie rozstawiony ogródek przed wejściem.

Zamówimy tu np. kanapkę z grillowanym kurczakiem i bekonem czy też z szynką parmeńską i serem. Ceny bagietek od 16 do 18 zł. Włoska pizza na cienkim cieście to m.in. "Portofino" z carpaccio z ananasa, balsamico i szynką parmeńską oraz "Gambas" z krewetkami, karczochami i czosnkiem. Ceny pizzy rozpoczynają się od 19 zł, a kończą na 39 zł.

Bistro to też naleśniki: nutella i banan, szpinak z fetą i kurczak z pomidorem, mozzarellą, pesto. Koktajle - przykładowe połączenie to malina, truskawka, puree z mango i sok - 15 zł.

14.04.2015 . Sopot . al. Wojska Polskiego . White Marlin . Fot . Renata Dabrowska / Agencja Gazeta RENATA DĄBROWSKA

Menu zmienia się kilka razy w tygodniu

Szefem kuchni jest Łukasz Domagalski, który doświadczenie zdobył, pracując przede wszystkim w restauracjach w Warszawie.

Menu zmienia się nawet kilka razy w tygodniu, w zależności od dostępu do produktów. - Większość z nich importujemy, gdyż w zagranicznych hurtowniach jest znacznie większy wybór dobrych mięs i innych produktów, o które w Polsce jest trudno - mówi manager. - Dobrym przykładem jest świeża pierś z kaczki. Kaczka jest naszym produktem eksportowym, lecz znalezienie niemrożonej piersi kaczki w Polsce graniczy z cudem. Łatwiej jest sprowadzić ją z Berlina, niż szukać u polskich dostawców i producentów.

 

White MarlinMat. White Marlin

 

Na przystawkę zamówimy np. ośmiornicę grillowaną z sałatą z kopru włoskiego - 59 zł, zielone szparagi z sosem holenderskim i truflą za 34 zł czy też przegrzebki z oliwą pomarańczową i krutonami w cenie 45 zł.

Wśród dań głównych prym wiedzie filet z dorsza - tutaj podawany z sosem maślanym beurre blanc i jajkiem w koszulce za 48 zł. Jest też jagnięcina na puree truflowym (68 zł), pierś z kaczki z puree ziemniaczanym i szpinakiem - 51 zł oraz burger z baraniną za 49 zł.

Pozostałością po poprzedniej restauracji chińskiej jest karta dań, gdzie znajdziemy m.in. ozorki wieprzowe w pięciu smakach, krewetki z sezamem w paście wasabi czy też pierożki po pekińsku - wszystko przygotowywane przez kucharzy z Azji.

White Marlin, Sopot, al. Wojska Polskiego 1. Godziny otwarcia 7-22 (niedz.  -czw.), 7-24 (piąt. - sob.)

BYŁEŚ/AŚ W WHITE MARLIN? PODZIEL SIĘ SWOIMI WRAŻENIAMI W KOMENTARZU!

ZOBACZ:

Lokali Loveat jest coraz więcej. Nowy na Przymorzu, większy przy Politechnice

Dlaczego menu dla dzieci to frytki i nuggetsy? Rodzice narzekają. Restauratorzy: Sami ulegacie presji dzieci

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • Oliwia Kuchniewska

    Oceniono 11 razy 5

    Bardzo sympatyczna i kompetentna obsługa. Uroczy lokal z przecudnym wystrojem, a przede wszystkim smacznie :) Szczerze polecam !

  • sruba1990

    Oceniono 11 razy 3

    Artykuł jak reklama, ale fakt, że miejsce z super klimatem, które wyróżnia się spośród tego co można znaleźć w Sopocie.

  • ssopot

    Oceniono 1 raz 1

    Knajpka z bardzo ładnym wystrojem - i to wszystko, co pozytywnego mogę napisać o tym miejscu. Obsługa beznadziejna, ceny kosmiczne. To miejsce wygląda jak wiele innych nastawionych wyłącznie na szybki zysk w sezonie. Nie polecam

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto