Restauracja Thai Thai. Pierwsza powstała w Sopocie, druga w Warszawie

Emilia Stawikowska
15.01.2015
Thai Thai

Thai Thai (ŁUKASZ GŁOWALA)

Thai Thai to elegancka restauracja, która mieści się w Centrum Haffnera w Sopocie. - Większość składników i przypraw importujemy z Tajlandii. - mówi managerka. - Bez nich nasi kucharze nie wyobrażają sobie gotowania.

Restauracja Thai Thai powstała sześć lat temu w Centrum Haffnera w Sopocie, od półtora roku lokal tej samej marki znajduje się też w Warszawie przy Teatrze Narodowym, kolejna restauracja powstanie niebawem we Wrocławiu. - Gościliśmy wiele osób z najróżniejszych części Polski, które często powtarzały, że przyjechały wiele kilometrów specjalnie z myślą o posiłku w Thai Thai - mówi Monika Rekus, managerka. - Właściciel doszedł do wniosku, że skoro Thai Thai w Sopocie cieszy się tak dużym zainteresowaniem, to może warto otworzyć kolejne restauracje w różnych miastach Polski.

Szef kuchni jest Tajem

Szefem kuchni w restauracji Thai Thai jest Surachart Urajaroen, kucharz, który doświadczenie gastronomiczne zdobywał w rodzinnej Tajlandii oraz w Polsce, prowadząc restaurację w hotelu Sheraton w Warszawie. Od 2010 roku Urajoren jest szefem kuchni w Thai Thai w Sopocie, a teraz również w warszawskim lokalu. - Surachart musi dzielić swój czas i zaangażowanie na dwie restauracje, lecz ten system w pełni się sprawdza - komentuje managerka. - W kuchni mamy stałą, sprawdzoną załogę, której możemy zaufać, więc codzienna obecność szefa kuchni nie jest niezbędna.

 

15.01.2015 Sopot . Restauracja Thai Thai fot. Lukasz Glowala / Agencja Gazeta ŁUKASZ GŁOWALA

 

W Thai Thai można posmakować dań z rozmaitych części Tajlandii, jest dużo owoców morza, mięso smażone na czosnku, połączenia smaku ostrego, kwaśnego i słonego. Kuchnia tajska bazuje na ryżu, owocach morza, mięsie i egzotycznych dodatkach, takich jak np. liście bananowca, trawa cytrynowa, mleko kokosowe. - Można wybrać preferowany poziom ostrości, chociaż z reguły nasze dania są mniej pikantne, niż te oryginalne - mówi managerka. - Jeśli ktoś jednak życzy sobie potrawy równie ostrej, jak ta, jakiej można jej posmakować w Tajlandii, to ją przygotujemy.

Goście często zamawiają to samo

Na przystawkę można zamówić pierożki wonton z wieprzowiną, krewetkami i marynowanymi warzywami (23,9 zł), czy też karkówkę suszoną na słońcu z sezamem, marynowanymi warzywami i sosem chili. Zupy to np. pikantna tajka z krewetkami i świeżą kolendrą, zupa z krewetkami, kalmarami, trawą cytrynową i mlekiem kokosowym. - Mamy wielu stałych gości, którzy od lat zamawiają te same dania - zdradza nam managerka. - Z myślą o nich nie zmieniamy rygorystycznie karty, a wprowadzamy jedynie małe urozmaicenia.

Z dań rybnych do wyboru są świeży okoń morski i halibut, przygotowywane na kilka sposobów. Można zamówić np. rybę gotowaną na parze z chili, sokiem z cytryny, podawaną ze szczypiorkiem i świeżą kolendrą, rybę smażoną na woku z chili i bazylią. Dania z woka to m.in. piotrosz - gatunek ryby spotykany m.in. w Oceanie Indyjskim, w Thai Thai podawany jest na słodko-kwaśno lub smażony z imbirem, selerem i grzybami shitake w sosie sojowym - 54 zł. W woku przygotowywana jest też pierś z kurczaka z warzywami i orzechami nerkowca w sosie sojowym, owoce morza z smażone z czosnkiem, chili i bazylią.

 

15.01.2015 Sopot . Restauracja Thai Thai fot. Lukasz Glowala / Agencja Gazeta ŁUKASZ GŁOWALA

 

Stali goście cenią sobie też pieczoną kaczkę w czerwonym curry z ananasem, liczi i bakłażanen - 59 zł oraz grillowaną polędwicę wołową z fasolką szparagową, pędami bambusa i kiełkami soi w sosie z czarnego pieprzu za 75 zł.

W kuchni tajskiej nie może zabraknąć też pad thai, jak makaron ryżowy z krewetkami, tofu, jajkiem i kruszonymi orzechami (46 zł), czy też makaron ryżowy z kaczką, bazylią, chili w ciemnym sosie sojowym.

Thai Thai, Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 63. Godziny otwarcia 13-23 (i dłużej)

ZOBACZ:

Galeria 63 w Sopocie. Alternatywa dla typowego klubu: można tu zjeść i porozmawiać

Mała Ukraina to nowe miejsce w Gdyni. "Nasz barszcz ukraiński nie jest z koncentratu!"

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Top Trójmiasto