Restauracja Abrahama w centrum Gdyni. "W karcie dań każdy znajdzie coś dla siebie"

Emilia Stawikowska
20.03.2014
George Todorov, szef kuchni w restauracji Abrahama

George Todorov, szef kuchni w restauracji Abrahama (fot. Łukasz Głowala / Agencja Gazeta)

Przez duże okna restauracji Abrahama widać wnętrze lokalu i otwartą kuchnię. Pracuje w niej George Todorov, pochodzący z Bułgarii doświadczony szef kuchni. - Będę serwować dania kuchni europejskiej, których nie można zamówić nigdzie indziej.

Restauracja Abrahama powstała w lokalu zajmowanym przez kilka ostatnich lat przez sklep spożywczy. Przystosowanie go do nowej funkcji wymagało przeprowadzenia gruntownego remontu. - Wyburzyliśmy niektóre ściany, doprowadzając lokal do stanu otwartego - pan Dariusz, właściciel. - Wszystko zostało zaprojektowane z myślą o komforcie naszych gości, żeby dobrze się u nas czuli.

„Bardzo lubimy gościć ludzi”

Restauracja Abrahama jest biznesem rodzinnym, gdzie najmłodszy jej członek ma nieco ponad dwa lata. - Kiedyś prowadziliśmy pensjonat w Bieszczadach, los jednak sprawił, że przeprowadziliśmy się do Trójmiasta - mówi właściciel. - Szukając pomysłu na satysfakcjonujące życie, postanowiliśmy otworzyć restaurację. Bardzo lubimy gościć ludzi, sprawia nam to radość i mobilizuje do dalszego działania. Abrahama ma być miejscem, z którego ludzie będą wychodzili z uśmiechem na twarzy.

Lokal jest urządzony minimalistycznie, przeważają biele połączone z kolorem jasnego drewna. Salę jadalną połączono z otwartą kuchnią, wszystkie procesy przygotowywania posiłków odbywają się więc na oczach gości. - Postawiliśmy na klasyczny i skromny wystrój, który nie będzie odciągał uwagi naszych gości od jedzenia - mówi pan Dariusz. - Pierwsze skrzypce mają grać tutaj przyjemny klimat i jedzenie, stąd decyzja o otwartej kuchni. Pierwszy etap przygotowywania mięs, ryb i warzyw zaczyna się w kuchni na zapleczu, obróbka termiczna zaś odbywa się już na sali, po zamówieniu dania przez klienta.

Gdynianie rozpoznają szefa kuchni

Do współpracy z lokalem został zaproszony George Todorov, pochodzący z Bułgarii szef kuchni, który doświadczenie gastronomiczne zdobywał pracując w restauracjach na całym świecie. Między innymi był kucharzem w restauracji hotelu Hilton w Hong Kongu, gdzie odpowiadał za dania kuchni europejskiej. - Pan George prowadził w Gdyni restaurację U George'a, dzięki której jest znany wielu gdynianom - mówi pan Dariusz. - Niektóre z jego autorskich dań były tak popularne, że postanowił je opatentować. Teraz można spróbować ich tylko u nas, takiej kuchni nie znajdziemy w innych restauracjach w Trójmieście.

15.03.2014 Gdynia , restauracja Fot. Kamil Gozdan / Agencja Gazeta

- Jako kucharz pracuję już ponad czterdzieści lat, nie muszę podążać za tak zwanymi trendami kulinarnymi. Mam już ugruntowaną ścieżkę, którą podążam - mówi George Todorov. - Moją reklamą są zadowoleni goście, którzy wiedzą, że u mnie mogą zjeść dania, jakich nie znajdą nigdzie indziej. Dużo podróżowałem i z każdej kuchni świata wybrałem najciekawsze dania. Wymyśliłem też własne, których receptura jest zastrzeżona przez prawo autorskie.

Autorskie dania szefa kuchni

W menu będą przeważać dania kuchni europejskiej, przeplatane inspiracjami płynącymi z kuchni polskiej. - Karta została skomponowana w ten sposób, żeby każdy znalazł coś dla siebie, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i ceny dań - mówi właściciel.

Pan George nie chce zdradzić szczegółów na temat swoich dań autorskich, wiemy jedynie, iż jest to m.in. polędwica marynowana, za którą zapłacimy 22 zł, czy też łosoś marynowany w malinach, za 28 zł. Autorskim daniem George'a Todorova jest też zestaw szaszłyków "Trimocium", czyli trzy rodzaje polędwicy (wołowej, wieprzowej i drobiowej) z pomidorem i surówkami, takie danie kosztuje 48 zł. W przystawkach serwowanych na ciepło znajdziemy m.in. kawior carski na blinach, gdzie 50 gramów to koszt 68 zł. W cenę została wliczona lampa wina musującego.

Dziczyzna na specjalne zamówienie

Szaszłyk "Trimocium" z trzech rodzajów polędwicy. Autorski przepis pana Todorova, który został... opatentowany. Danie dostępne jest w karcie restauracji Abrahama (48 zł).

Czytaj więcej na:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Wino-i-oliwki-czyli-zdrowa-kuchnia-Georgea-Todorova-n77976.html#tri

Wśród dań mięsnych znajdziemy m.in. pierś z kaczki w sosie kahlua, podawaną z sałatą, czy też eskalopki po parysku z sałatką z buraków, za 32 zł. Nieco droższym wyborem będzie pieczeń jagnięca podawana na szpinaku, która kosztuje 52 zł. Do wyboru jest też kilka dań rybnych, jak np. łosoś po staropolsku, gotowany w specjalnej zalewie z liściem laurowym, w cenie 45 zł. Amatorzy ryb mogą zamówić też np. filet z soli po burgundzku, czy też pstrąga saute. Ciekawie prezentuje się oferta dań dla wegetarian, są to krokiety ze szpinakiem na szparagach (22 zł), czy też jajka na fecie podawane z piklami żydowskim, za 18 zł. Wszystkie dania główne podawane są w zestawie z puree z ziemniaków i warzywami blanszowanymi.

Na specjalne życzenie gości, poprzedzone złożonym z dwudniowym wyprzedzeniem zamówieniem, zostaną przygotowane takie dania jak np. kaczka pieczona, medalion z sarny, rogue cielęce i pieczony królik.

Restauracja Abrahama, Gdynia, ul. Antoniego Abrahama 41. Godziny otwarcia 12-22.30.

BYŁEŚ/AŚ W RESTAURACJI ABRAHAMA? PODZIEL SIĘ SWOIMI WRAŻENIAMI W KOMENTARZU POD TEKSTEM!

ZOBACZ:

Gwiazdki Michelin niedostępne dla Trójmiasta. "Chcemy żeby inspektorzy wreszcie odwiedzili Pomorze"

Restauracja The Towers w najwyższym budynku w Gdyni. Miejsce na obiad i wieczornego drinka

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • zibiur

    Oceniono 12 razy 4

    A ja nie polecam. Niczym stołówka w wersji modern. Wszyscy dostają te same dodatki w danym dniu, które są na składzie: mnie akurat przypadły mrożona fasolka szparagowa i czerwona kapusta ze słoika. Ohyda!

  • Aga Aga M

    Oceniono 17 razy 3

    Poniewaz resturacja znajduje sie blisko firmy, gdzie pracuje, od jej otwarcia bylam tam juz 4 razy na obiedzie i musze przyznac, ze dania sa wysmienite. Cokolwiek zamawiam z karty, jest pyszne. Obsluga kelnerska na bardzo wysokim poziomie, fajne jest tez to, ze dania przygotowywane sa na oczach klientow. Jedynym mankamentem, jaki jest, to za duza ilosc stolikow na tak malej przestrzeni. Ale poza tym, polecam kazdemu! Agnieszka

  • dorbi

    Oceniono 16 razy 6

    Opatentowane dania w restauracji? Niebywałe! W życiu tam nie pójdę!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX