Gamberorosso to lokal na Morenie prowadzony przez rodowitego Włocha

Emilia Stawikowska
03.03.2014
Pizzeria Gamberorosso

Pizzeria Gamberorosso (fot. Łukasz Głowala / Agencja Gazeta)

Mario Viapiana mieszka w Gdańsku od ponad czterech lat, lecz wciąż woli rozmawiać w swoim ojczystym języku. W Gamberorosso przygotowuje specjały kuchni włoskiej według oryginalnych ?domowych? przepisów.

Gamberorosso znajduje się na Morenie, różni się jednak od typowych osiedlowych pizzerii. Lokal został otworzony przed rodowitego Włocha, który przygotowuje włoskie dania pod gusta polskich klientów.

- Staram się, żeby nasza kuchnia była jak najbardziej autentyczna i zbliżona do smaków, jakie pamiętam w dzieciństwa - mówi Mario Viapiana, właściciel.

Ciasto musi odstać 12 godzin

Większość składników pochodzi z Włoch. W Gamberorosso używana jest oryginalna włoska mąka, oliwa, sery i makarony.

- Chyba tylko woda nie jest włoska, bo resztę sprowadzam z Półwyspu Apenińskiego - uśmiecha się Mario. - Dwa lata temu, na początku działalności lokalu, były z tym większe trudności. Teraz istnieją nawet firmy, które importują włoskie produkty. Zmniejsza to znacznie koszty, oryginalna kuchnia włoska jest więc w Polsce coraz tańsza.

Mario nie chce zdradzić szczegółów powstawania ciasta do pizzy. Podkreśla, że obok dobrej mąki ważne jest też zachowanie proporcji składników.

- Przygotowywanie ciasta zaczyna się poprzedniego dnia. Zanim włożymy je do pieca, musi odstać około dwunastu godzin - opowiada Mario. - Ważnych jest wiele czynników, na smak i konsystencję ciasta ma wpływ nawet pogoda: inaczej robi się pizzę w słoneczny dzień, a inaczej, kiedy jest pochmurno.

28.02.2014 Gdansk . Pizzeria Gamberorosso fot. Lukasz Glowala / Agencja Gazeta fot. Łukasz Głowala / Agencja Gazeta

Własnej roboty gnocchi i tagiatelle

Wśród przystawek znajdziemy klasyczne pozycje, takie jak bruschetta z pomidorami, za18 zł, sałatka caprese, czy też carpaccio di manzo, 30 zł. Na dobry początek można zamówić też jedną z trzech zup, obok zupy z warzyw i kremu z pomidorów znajdziemy też kremową zupę z borowikami.

- Pochodzę z południowo-wschodnich Włoch, z Apulii, która charakteryzuje się górzystym krajobrazem - mówi Mario. - Ten rejon znany jest z wyśmienitych owoców morza, ryb oraz grzybów.

Wśród typowych dla kuchni włoskiej makaronów, znajdziemy kilkanaście pozycji. Począwszy od najprostszych, serwują tutaj spaghetti aglio, olio, peperoncino (24 zł), czy też penne z sosem pomidorowym, bazylią i parmezanem, za 24 zł. Jest też spaghetti lub tagiatelle carbonara oraz makaron bucatini z sosem pomidorowym, boczkiem i cebulą, w cenie 32 zł. Amatorom owoców morza spodoba się makaron linguine z owocami morza w białym winie, za 45 zł. Można zamówić też własnej roboty gnocchi z kremem borowikowym i porem, czy też zapiekane w piecu w sosie pomidorowym i mozzarelli.

28.02.2014 Gdansk . Pizzeria Gamberorosso fot. Lukasz Glowala / Agencja Gazeta fot. Łukasz Głowala / Agencja Gazeta

Owoce morza od czwartku do soboty

W ofercie jest piętnaście rodzajów pizzy, w tym np. z mozzarellą, anchois i kaparami, za 25 zł, capricciosa z mozzarellą, szynką gotowaną, pieczarkami i karczochami, w cenie 26 zł, czy też Di Mario z mozzarellą, szynką gotowaną, szynką parmeńską, pieczarkami, ostrym salami i parmezanem, 40 zł.

W Gamberorosso można posmakować też pizzy z kiełbasą salsiccia, włoskim odpowiednikiem białej kiełbasy, w połączeniu z szynką gotowaną i karczochami, za 27 zł.

Od czwartku do soboty można zamówić również owoce morza, jak np. szaszłyk z grillowanych krewetek i warzyw z sałatką za 36 zł, smażone pierścienie z kalmarów, czy też małże w białym winie. Wśród dań rybnych znajdziemy doradę przygotowywaną na parze, podawaną w całości, z warzywami, w cenie 45 zł.

Gamberorosso, Gdańsk, ul. Jaśkowa Dolina 132. Godziny otwarcia od 12 do 23, na życzenie klientów lokal otwarty jest dłużej.

Ceny pizzy od 16 do 40 zł.

BYŁEŚ/AŚ W GAMBEROROSSO? PODZIEL SIĘ SWOIMI WRAŻENIAMI W KOMENTARZACH POD TEKSTEM!

ZOBACZ:

Lavenda Cafe & Galeria w Gdyni. W tym lokalu rządzą kobiety, które dbają o każdy szczegół

Zostań mistrzem latte art we własnym domu. Bariści pokazują, jak maluje się wzory na kawie

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

 

Komentarze (4)
Zaloguj się
  • nixon3

    Oceniono 10 razy 8

    wyśmienita włoska kuchnia, niestety ceny zaporowe dla zwykłego Polaka, choć oczywiście adekwatne do jakości. No cóż, tak jak większość z nas nie pojeździ Mercedesem, tak też nie poje prawdziwej włoskiej kuchni.

  • Remo Drake

    Oceniono 23 razy -7

    Co wam odbiło z tą 'włoską pizzą'? Przecież pizza nie musi być koniecznie włoska, żeby była dobra. Kolejny artykuł o wyższości włoskiej pizzy nad polską. Tylko, że pizza się zrobiła daniem międzynarodowym, stylów jest tu więcej niż win we Francji.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX