Restauracja Metamorfoza jest wizytówką Gdańska. Obcokrajowcy przyjeżdżają tu, by smakować pomorskich specjałów

Emilia Stawikowska
02.03.2014
Metamorfoza

Metamorfoza (Fot. Dominik Sadowski / Agencja Gazeta)

Za sukcesem Metamorfozy stoi duet Justyny Zdunek, właścicielki lokalu i Łukasza Toczka, szefa kuchni. - Wykorzystujemy regionalne produkty, które przygotowujemy według autorskich przepisów - mówi Łukasz Toczek.

Restauracja Metamorfoza przy ul. Szerokiej w Gdańsku powstała kilka lat temu. Zrobiło się o niej głośno niespełna dwa lata temu, odkąd do zespołu dołączył młody i utalentowany szef kuchni, Łukasz Toczek. Wraz z Justyną Zdunek, właścicielką, stworzyli wyjątkową restaurację, która specjalizuje się w serwowaniu regionalnych produktów w nowoczesnej odsłonie.

Popularna wśród Skandynawów

Justyna Zdunek jest inicjatorką i współorganizatorką imprez promujących Pomorze. Największymi z nich było spotkanie autorytetów kulinarnych w Choczewie oraz wizyta dziennikarzy kulinarnych z całego świata, którym przewodził Mark Brownstein, znany za granicą jako "food hunter". - Justynie zależało na tym, żeby promować Pomorze poprzez serwowanie regionalnych produkty w nowoczesnym wydaniu - mówi Łukasz Toczek. - Pierwsze sukcesy mamy za sobą, a o Metamorfozie można było przeczytać w zagranicznych czasopismach.

Restaurację odwiedzają głównie obcokrajowcy, którym Metamorfoza została polecona przez znajomych. Główną grupę stanowią Skandynawowie, którzy niekiedy przylatują specjalnie, żeby posmakować nowych pozycji z menu degustacyjnego.

„Nie korzystamy ze starych przepisów, lecz tworzymy nowe”

W Metamorfozie serwowane są dania kuchni autorskiej, łączącej inspiracje wielu kuchni świata i rozmaite techniki gotowania. Kuchnia autorska opiera się w głównej mierze na charakterze i umiejętnościach szefa kuchni, który poprzez dania dzieli się z gośćmi swoją pasją i wiedzą. - Jako szef kuchni odpowiadam za menu oraz za dania podawane na talerzach gości, lecz sukces Metamorfozy opiera się na współpracy całego zespołu - mówi Łukasz Toczek. - Nie korzystamy z gotowych przepisów, lecz wspólnie zastanawiamy się nad nowymi. Jeśli chodzi o techniki gotowania, to wykorzystujemy inspiracje płynące od kucharzy z zachodniej Europy, m.in. technikę sous-vide.

20.02.2014 Gdansk . Restauracja Metamorfoza ul Szeroka 22/23 . Fot. Dominik Sadowski / Agencja Gazeta Fot. Dominik Sadowski / Agencja Gazeta

Karta zmienia się w zależności od dostępu do regionalnych produktów, kupowanych od gospodarzy. Na przełomie zimy i wiosny zapasy polskich produktów są dość skromne, przeważają głównie warzywa korzenne. - Staramy się działać zgodnie z charakterem regionu, wykorzystywać jego bogactwo w taki sposób, jak to było kiedyś - mówi Łukasz Toczek. - Zimą w naszej karcie nie będzie królika, będzie też mniej dań rybnych, w karcie przeważają więc warzywa korzenne, łata wołowa, podroby.

Menu degustacyjne dla koneserów

Kuchnia autorska przejawia się głównie przez menu degustacyjne, w którym mają okazję pojawić się kontrowersyjne połączenia smaków. W Metamorfozie menu degustacyjne składa się z siedmiu dań podawanych z domowej roboty nalewkami, kosztuje 200 zł. - Menu degustacyjne służy celebracji posiłków, dlatego korzystają z niego głównie koneserzy - komentuje Łukasz Toczek. - Możemy pozwolić sobie na włączenie do niego odważnych połączeń smakowych, które, jeśli się sprawdzą, pojawią się również głównej karcie dań. Obecne menu degustacyjne rozpoczyna kisiel z suszonych jabłek, podawany z gorzką czekoladą, jagodami i słonymi bezami.

Regionalne produkty w nowoczesnej odsłonie

Główna karta dań zmienia się kilka razy do roku, w zależności od dostępu do produktów regionalnych. W menu z przełomu lutego i marca na przystawkę zamówimy np. grasicę cielęcą z cebulą i boczkiem, w cenie 36 zł, czy też ozór wołowy z puree z chrzanu, podawany z wysuszoną pigwą i sosem hollandais. - Jestem szczególnie zadowolony z sandacza podawanego z kapustą kiszoną naszej roboty, który podajemy z puree z topinamburu - mówi Łukasz Toczek.

Na dobry początek można zamówić również zupę, do wyboru jest żur na żytnim zakwasie, bulion z kaczki z jeżyną oraz barszcz czerwony z kozim serem i musem ze śliwki. Wśród dań głównych znajdziemy pięć pozycji. Pierwszą z nich jest policzek i łata wołowa z warzywami, w cenie 80 zł, dalej znajdziemy mięso jelenia z selerem i wątróbką wołową. Do gdańskich tradycji nawiązuje serwowanie kaczki, w Metamorfozie podawanej z czerwoną kapustą i burakami. Wśród dań rybnych znajdziemy dwie pozycje, są nimi jesiotr z orzechem laskowym oraz dziki łosoś z porem i ziemniakami.

Restauracja Metamorfoza, Gdańsk, ul. Szeroka 22/23-24/26. Otwarta od wtorku do niedzieli, od godziny 14.

Ceny dania głównego z karty zimowej: od 57 do 95 zł.

BYŁEŚ/AŚ W RESTAURACJI METAMORFOZA? OPISZ SWOJE WRAŻENIA W KOMENTARZU POD TEKSTEM

Komentarze (9)
Zaloguj się
  • ups100

    Oceniono 6 razy 4

    Byłam, wnętrze zimne i bez wyrazu, jedzenie może ok ale fajerwerków nie ma...
    Zazwyczaj pustki.

  • somtam

    Oceniono 24 razy 4

    Artykul sponsorowany na bank !!!!
    Bylam raz i nigdy wiecej, cienizna. Wies tanczy i spiewa . Przerysowane wnetrze. Potrawy to "cuda na kiju" typu kisiel w zestawie dla koneserow , lol, lol .
    Kuchnia bardziej pomorska od Pomorza. Restauracja popularna wsrod ...pracownikow Zdunka, bo maja rabaty:(

  • Oceniono 2 razy 2

    Ja osobiscie uwazam, ze moze byloby i calkiem niezle gdyby dania zostaly dostosowane do cen, a nie tylko ich nazwy... Sa dosc wysokie, a zarcie przecietne. Dobre restauracje w Trojmiescie? Kolejnosc przypadkowa: Tlusta Kaczka, Image, White House, Moon, Bulaj i Sztuczka - troche ich jest ;-)

  • macsgd

    Oceniono 1 raz 1

    Byłem skuszony artykułem i się rozczarowałem, brakuje ducha a ceny iście kosmiczne.
    Raczej już tam nie zawitam.

  • Joanna Sancon

    0

    Jedna z lepszych restauracji w Gdańsku i szczerze mówiąc dowiedziałam się o niej dopiero niedawno przez stronę pomorskie-prestige. eu.
    Warto tam zjeść. Ja na pewno do nich wrócę.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX