Jak wybrać piwo na sylwestra? Piwny bloger poleca

Piotr Celej
30.12.2013
Łukasz Matusik

Łukasz Matusik

Łukasz Matusik to bloger prowadzący stronę piwolucja. Znany jest z ostrego języka i intuicyjnego opisywania smaku piwa. Jak sam pisze na blogu: "Uważam, że najmniejsze niuanse nie są tak ważne, bo piwo ma sprawiać radość z picia, a nie być obiektem poddawanym dogłębnej analizie".

Piotr Celej: Jaka jest podstawowa różnica między piwami koncernowymi, regionalnymi a rzemieślniczymi?

Łukasz Matusik -  Ta różnica to przede wszystkim intensywność doznań organoleptycznych. Piwa koncernowe są niezbyt aromatyczne, płaskie w smaku. Oczywiście poza kilkoma wyjątkami. Te piwa warzone są dla ogółu społeczeństwa, które takie wypusty toleruje i lubi. Granica między piwami regionalnymi i rzemieślniczymi zatarła się i obecnie trudno stwierdzić, po pierwsze: czym tak właściwie jest browar regionalny; po drugie: czy mały browar w Zawierciu zwany kontraktowym jest regionalnym browarem, czy też regionalność polega jedynie na marketingu i pozycjonowaniu się jako takowy. W kwestii smaku trudno się wypowiedzieć: browarom jedne piwa się udają bardziej, inne mniej. Istnieje moim zdaniem błędne przekonanie, że piwo z browaru rzemieślniczego jest zawsze najlepsze. Nie jest to prawdą, ale faktem jest, że browary rzemieślnicze przeważnie robią najwybitniejsze trunki.

Na co warto zwrócić uwagę wybierając piwo?

- Czynników jest wiele, zwracałbym uwagę na dwa: czy browar podaje pełny skład, razem z nazwami słodów, chmieli i drożdży. To ważna różnica pomiędzy piwami przeważnie wyśmienitymi, a tymi przeciętnymi. Drugą jest styl, w jakim uwarzono piwo. Przeważnie taka informacja widnieje na etykiecie lub kontretykiecie. Kolejny "lager", "pils" (są wyjątki) czy po prostu "piwo ciemne" to nie to, czego należy szukać. Wszelkie nieznane kupującemu style, takie jak: oatmeal stout, india pale ale, extra special bitter czy witbier to strzały w dziesiątkę.

Jak powinno pachnieć i smakować piwo, które powstało w naturalnej fermentacji?

- A czy jest coś takiego, jak nienaturalna fermentacja? Zakładam, że chodzi o proces, w którym nie użyto enzymów. Piwo zawsze - niezażnie od procesu technologicznego - powinno pachnieć i smakować tak, jak dla tego stylu przewidziano. Niestety nie wszyscy jesteśmy sędziami piwnymi i mogą być problemy z oceną piwa w taki sposób. Piwo ma nam smakować i to jest najważniejsze. Rzec można, że powinno być w smaku i aromacie intensywne. Zależnie jednak od stylu, różnią się jego cechy. AIPA powinna mieć bardzo intensywne aromaty cytrusowe czy tropikalne od chmielu, ale już na przykład piwo żytnie - Roggenbier - chmiel ma raczej ukryty i stawia się nacisk na "słodowość" i tzw. fenole - na przykład zapach goździków. A nie pochodzi on w tym wypadku od chmielu. To trudne pytanie, na ten temat można by mówić i mówić. Uznajmy, że dobre piwo powinno być "inne", wyróżniające się od przeciętnego jasnego pełnego.

Czego się wystrzegać przy kupnie piwa?

- Kupna piw importowanych, koncernowych. Często na półkach sklepowych dostrzec można znane nazwy, ale są to piwa, które nie różnią się od naszego Lecha, Tyskiego czy Żywca, a są droższe, bo doliczyć trzeba kilka opłat za import. Z dużą dozą ostrożności podchodźmy także do rodzimych koncernów, które doskonale opanowały sztukę marketingu. Nawet świadomi piwosze chętnie sięgają po nowinki i rzadko okazuje się, że browar koncernowy uwarzył coś niezwykłego.

Czy piwo powinniśmy dobierać w zależności od tego jakie mamy zakąski?

- To zależy od indywidualnych preferencji. Dobierałbym piwo raczej pod porę roku lub nastrój. Kiedy mam ochotę na coś ciężkiego, pozwalającego na spokojną degustację, raczej nie wybiorę lekkiego piwa o słomkowej barwie. Zniknie ze szklanki w okamgnieniu. Polecam dokonywać wyboru na podstawie tego, na co ma się ochotę.

Co sądzisz na temat browarów z naszego regionu - Amber, Gościszewo i o produkowanym w Gościszewie AleBrowarze?

- Amber osiadł już dawno na laurach, a jego piwa nie prezentują fenomenalnego poziomu. Być może to efekt pojawienia się na rynku doskonałych piw z innych browarów. Wtedy, w porównaniu z innymi, Amber wypada raczej słabo. Ale lubię ich Koźlaka. W Gościszewie coś się ruszyło, wypuścili bardzo smaczne piwo świąteczne,  zaś ich "Krzyżackie" także może zrobić dobre wrażenie. Jeżeli chodzi o AleBrowar - genialne piwa, ale chmiele nowofalowe powoli się wszystkim przejadają. Konsumenci są trochę znudzeni, co widać po komentarzach dotyczących kolejnego Ale'a , chmielonego mocno chmielem Simcoe - Saint No More 2013.

Jak ocenisz gdańskie browary degustacyjne - Browarnia, Browar Piwna i Lubrow?

Niestety nie mogę tego zrobić, bo byłem tylko w Piwnej i Brovarni, Lubrowa nie odwiedziłem.

 

ZOBACZ:

Blog Łukasza Matusika piwolucja.pl

Idziemy na kawę: ma być kameralnie i w stylu retro. Którą kawiarnię w Trójmieście wybrać?

Ten food truck od początku trzyma wysoki poziom

Zostań fanem Namonciaku na Facebooku

Komentarze (5)
Zaloguj się
  • anty_populista

    Oceniono 6 razy 6

    "Wszelkie nieznane kupującemu style, takie jak: oatmeal stout, india pale ale, extra special bitter czy witbier to strzały w dziesiątkę."

    tu się pan rozpędził, samo istnienie na etykiecie piwa nazwy egzotycznego stylu nijak nie oznacza, że będzie to strzał w cokolwiek. Prawdopodobieństwo, że będzie to strzał w dziesiątkę jest już w ogóle niskie. radzę próbować egzotyki i nowinek z umiarem i nie kupować np. siatki stoutów na imprezę sylwestrową, jeśli się ich nigdy nie piło i nie wie jak smakują

  • beaviso

    Oceniono 3 razy 3

    Wszystkie skrajne style nie będą strzałem w dziesiątkę, dopóki piwosz nie zapozna się z nimi i nie dokona wyboru wg własnych preferencji. Ja np. nie lubię ESB, IPA, IIPA, AIPA, itd., po prostu nie przepadam za bardzo silnym i aromatycznym chmieleniem (vide Pinta i AleBrowar - wg mnie bardzo celna uwaga o "przejedzeniu się" chmieli nowofalowych - każde piwo z tych browarów smakuje i pachnie podobnie - żywica i zalegająca gorycz).
    Poza tym brakuje zasadniczej porady - przy takiej różnorodności konieczne jest zachowanie właściwej kolejności degustacji piw reprezentujących odmienne gatunki, żeby nie okazało się, że smak pierwszego przykryje doznania ze wszystkich kolejnych :)
    Co do Ambera - od pewnego czasu mnie również ogarniają wątpliwości. 8 lat temu uwielbiałem Żywe, zapoczątkowało zainteresowanie "innymi" piwami, a obecnie wręcz go unikam, bo jest kiepskie - ale czy faktycznie się popsuło, czy może nie wytrzymało porównania z nowymi produktami konkurencji? W ogóle jaki jest obecnie najlepszy jasny lager w Polsce? Ciechan Lagerowe? Gościszewo Naturalne (świeże i trzymane w lodówce)? Natomiast Amber Koźlak - niezmiennie od lat moje piwo Nr 1 na co dzień. Raz ciut lepsze, raz ciut słabsze, ale na ogół trzyma poziom, podobnie jak Grand Imperial Porter. Najciekawszy krajowy browar? Osobiście stawiam na Browar Kormoran.
    Jeszcze co do Roggenbier - autor pisze o słodowości i innych smakowych niuansach - niestety, nie szukajcie tego w piwie żytnim od Pinty (Żytorillo) - to kolejny chmielowy wykręcacz ust... ;-)
    I cóż za dyplomatyczna odpowiedź w kwestii gdańskich minibrowarów :-) Nie można było powiedzieć wprost, że piwo i klimat w Browarze Piwna są raczej kiepskie?

  • h2o_wp

    Oceniono 7 razy -1

    Amber wypuścił ostatnio kilka nowych piw - naprawdę świetnych. Polecam - niestety produkowane tylko czasowo - Amber czarny bez. Gościszewo jest niesamowite - najzwyklejszy Rycerz powala wszystkie masówki z tego kraju. Także Viva Hel jest niezłe, ale trzeba pić świeże - szybko się psuje.

  • frondzia

    Oceniono 9 razy -3

    Piwo skamuje dopóki homoseksualiści nie próbują wepchnąć w to jakiejś ideologii.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto