Tutaj możesz zobaczyć, jak wypala się kawę

es
30.08.2013
Flemming Cafe

Flemming Cafe (Fot. M. Szymański / Wypalarka do kawy)

W Trójmieście jest kilka niewielkich palarni kawy, w których ziarna praży się w tradycyjny sposób. Jedną z nich jest Flemming Cafe w Oliwie. Goście tego lokalu mogą obserwować, jak wypalana jest kawa oraz smakować jej rodzajów z najróżniejszych zakątków świata.

Oferta Flemming Cafe to przede wszystkim świeżo wypalona kawa oraz czekolada z belgijskiej manufaktury Cafe-Tasse. W lokalu znajduje się wypalarka w starym stylu, w której kilka razy w tygodniu praży się ziarna kawy. Lokal powstał z pasji, prowadzi go Mateusz Szymański, który o kawie i czekoladzie mógłby opowiadać godzinami.

Rodzaje kawy

We Flemming Cafe znajduje się kilkanaście rodzajów ziaren, pochodzących z różnych rejonów geograficznych świata. - Ziarna importujemy przede wszystkim z obszarów strefy klimatu równikowego - mówi Mateusz, właściciel. - To głównie rejony Ameryki Centralnej, na północ sięgając do Meksyku, a na południe do Brazylii i Kolumbii.

W wyborze kawy, która będzie odpowiadać preferencjom smakowym klienta, pomaga właściciel. Ważne jest również odpowiednie zmielenie ziaren. Powinno dostosować się je do sposobu, w jaki kawa będzie parzona.

W asortymencie znajdziecie kawy pakowane w torebki o wadze 250, 500 i 1000 gramów. Ceny rozpoczynają się od 21 zł za 250 gramowe opakowanie brazylijskiej arabiki, a sięgają nawet 700 zł za kilogram ziarna sprowadzanego z Jamajki. W ofercie jest też Kawa Starogdańska przygotowywana według XIX - wiecznych tradycji palenia kawy w Gdańsku. - To mieszanka arabiki i robusty, która w smaku nie jest kwaskowata, a za to z posmakiem gorzkiej czekolady - mówi Mateusz Szymański.

Tradycyjny proces wypalania

Lokal jest niewielkich rozmiarów, w środku znajduje się kilka stolików i lada. Największą jego część zajmuje wypalarka do kawy oraz jutowe worki pełne świeżych ziaren. We Flemming Cafe kawa wypalana jest w tradycyjny, mało inwazyjny sposób.

- Ziarna palone w warunkach przemysłowych poddawane są bardzo wysokiej temperaturze i krótkiemu, intensywnemu procesowi wypalania, trwa on ok. 1,5 minuty - mówi Mateusz. - Często praktykuje się też studzenie ziaren za pomocą wody, co negatywnie wpływa na ich smak i aromat.

W odróżnieniu od prażenia przemysłowego, tradycyjne zachodzi w sposób powolny, dzięki czemu z ziaren kawy uwalnia się więcej związków aromatycznych i smakowych.

- Ziarna poddawane są temperaturze do ok. 200 stopni Celsjusza, przez około 20 minut. Następnie studzimy je za pomocą powietrza - mówi Mateusz Szymański.

Smaki kawy

Smak kawy zależy przede wszystkim od rodzaju ziarna, rejonu, z którego pochodzi, pory roku, w której zostało zebrane oraz od sposobu jego przechowywania. Istnieje wiele profili smakowych, przypominających m.in. owoce cytrusowe, czekoladę czy orzechy.

- Bardzo specyficzna w smaku jest kawa monsunowana, która pochodzi z Indii - opowiada Mateusz. - Jej ziarna wystawiane są na wiatr i deszcze monsunowe przez kilka tygodni. Następnie przechowuje się je w przewiewnych magazynach na wybrzeżu Malabarskim, gdzie przechodzą naturalny proces starzenia. Przez ten okres zmieniają barwę na jaśniejszą, pęcznieją i tracą kwaskowatość, w wyniku czego powstaje kawa o delikatnie orzechowym aromacie.

Kawa z lekkim posmakiem cytrusów pochodzi z rejonu Gwatemalii, a ta, która charakteryzuje się aromatem porzeczki, jest z Etiopii.

Smak kawy zależy też od długości prażenia jej ziaren. Im dłużej poddawane są wysokiej temperaturze, tym stają się mniej kwaskowate na rzecz delikatnego posmaku goryczy.

Filiżanka kawy i belgijska czekolada

W lokalu znajduje się też kilka kawiarnianych stolików, przy których można usiąść, wypić kawę i porozmawiać. Znajdziecie tam kilka standardowych pozycji: espresso, americano, cappuccino i latte. Ceny rozpoczynają się od 6 zł. Można wybrać też gorącą czekoladę, która pochodzi z małej belgijskiej manufaktury Cafe-Tasse. W ofercie Flemming Cafe znajduje się też kilkanaście rodzajów czekolady w tabliczkach. Ciekawą propozycją jest czekolada z czystego gatunku kakao z Kostaryki, za ważącą 85 gramów tabliczkę zapłacicie 19,90. Mateusz Szymański poleca też ciemną czekoladę z ekstraktem herbaty Earl Grey. Oryginalnym połączeniem jest biała czekolada z ekstraktem z zielonej herbaty, przez co przybiera delikatnie zielony kolor.

Fleming Cafe znajduje się w Gdańsku, przy ul. Opata J. Rybińskiego 8, jest otwarty w godzinach od poniedziałku do soboty, w godzinach 10-18.

ZOBACZ:

A la Francaise, niewielkie francuskie bistro na uboczu i pasztet ze ślimaków

Akademia Kulinarna FUMENTI, czyli jak dobrze bawić się w kuchni

Polub nas na Facebooku!