Jedyny taki burger w Trójmieście. Otwarcie w sobotę

mm
20.07.2013
Otwarcie w sobotę, w samo południe.

Otwarcie w sobotę, w samo południe. (Fot. Facebook/3Burger)

O smaku słynnej, amerykańskiej kanapki decyduje mięso. W nowej burgerowni właściciele postawili na nietypową recepturę.

Burgery dotychczas znane były jedynie z wielkich, fast fodowych sieci. Szybko stwierdzono, że są niezdrowe i wysokokaloryczne. Teraz burgery powracają, ale w wersji „slow”. Są przygotowywane na oczach klientów, jedynie ze zdrowych i świeżych składników, z dodatkiem sosów domowej roboty. Nawet pszenna bułka odeszła w zapomnienie, bo hamburgera można teraz zjeść z żytnim pieczywem.

Irlandzka wołowina

Bar z burgerami, który w sobotę, w samo południe otworzy się na Świętojańskiej w Gdyni postanowił zmodyfikować przepis na kanapkę z wołowiną. „3 Burger” oferuje burgery z trzema rodzajami mięsa. Można zamówić klasykę z 100 % wołowiną rasy black angus, to polędwica z irlandzkiej hodowli, uwielbiana przez Amerykanów. Polędwica „black angus” znana jest z marmurkowego rozkładu tłuszczu, co nadaje wyjątkowych walorów smakowych i utrzymuje mięso wilgotne podczas smażenia, zwłaszcza w wysokich temperaturach. Mięso jest soczyste, kruche i aromatyczne. Promocja „angusa” w USA rozpoczęła się w 2003 roku, wkrótce mięso stało się tak popularne, że do kilku swoich amerykańskich restauracji wprowadził je Mc Donald`s. Jednak, to Burger King, jako pierwsza sieć fast foodowa wprowadziła „angusa” do swojego menu.

Z cheddarem, camembertem i kozim serem

Nietypową propozycją gdyńskiego „3 Burgera” są pozostałe dwie wersje: burger z baraniną oraz burger z dziczyzną. Wołowina dostępna będzie w sezamowej bułce z papryką jalapeno i sosem z tabasco, ale też z zapiekanym serem camembert, rucolą i żurawiną. Jest również wersja z kozim serem, mozzarellą, czy bekonem i serem cheddar. W menu znajdzie się również coś dla pań, to „lady burger”, czyli porcja wołowiny w bułce z ziarnami z cebulą, pomidorem, sałatą, konserwowym ogórkiem i sosem jogurtowo-majonezowym. Baraninę będzie można zjeść po grecku, w sezamowej bułce, z cebulą, sałatą i sosem tzatzyki. Dziczyzna będzie dostępna z sałatą, cebulą, konserwowym ogórkiem i sosem jogurtowo-majonezowym.

Promocja na start

Dla niezdecydowanych lokal przygotował „degustacyjne trio”, czyli trzy propozycje, każda po 60 g z różnym mięsem. Ceny wszystkich pozycji są jeszcze uzgadniane. W związku z otwarciem, lokal przygotował promocję. Każdy, kto w sobotę kupi dowolnego burgera, drugiego, tańszego będzie mógł kupić za złotówkę. Do burgerów będzie można zamówić frytki własnej roboty. Do picia popularne napoje gazowane, w planach jest również piwo w butelkach i wino.

Lokal w dniu otwarcia będzie czynny od 12:00 do 18:00. W pozostałe dni od 12:00 do 24:00. Na razie płatność tylko gotówką.

 

3 Burger ul. Świętojańska 61, Gdynia

 

ZOBACZ:

Gdzie na sajgonki? Przegląd trójmiejskich "chińczyków"

Rusza konkurencja dla Masterchefa. Będą kucharze z Trójmiasta?

Nowi właściciele La Luna Rossa w Gdyni przeszli intensywny kurs prowadzenia lokalu

Jaki tort na wesele? Panie wolą owoce, panowie czekoladę

Top Trójmiasto