Skomentuj:
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Pomysł zbudowania góralskiej chaty na plaży powstał z połączenia zamiłowania do wędrówek po szczytach i sopockiego klimatu. Początkowo w Parku Północnym powstał "Szałas Góralski".
- To był szaleńczy pomysł i pewnie właśnie w tym tkwi tajemnica tego magicznego miejsca - twierdzi manager Zbigniew Okuniewski.
Stopniowo "Koliba" rozrosła się do dzisiejszych rozmiarów.
Górale z Kaszub
Właściciele zadbali, żeby "Koliba" nie była wystylizowaną "na tatrzańsko" restauracją, ale autentycznym kawałkiem góralskiego klimatu nad samym morzem.
Fot. Renata Dąbrowska / AG
- Chatę zbudowali górale używając tradycyjnych technik. Wszystkie elementy wystroju, a także sekrety kuchennych receptur i oczywiście oscypki pochodzą z okolic Zakopanego - zapewnia Okuniewski.
W drewnianej "Kolibie" można też oglądać ludowe obrazy, odbywają się tu także koncerty zespołów góralskich.
Porcje dla górali
Obok góralskiego klimatu "Koliba" serwuje też porcje dla prawdziwych łakomczuchów.
- Klienci często dziwią się, kiedy widzą, że kotlet zajmuje w "Kolibie" pół talerza - śmieje się Okuniewski.
Facebook/ Koliba Sopot
Specjalność zakładu "Kotlet po góralsku" to prawdziwe danie w wersji XL ze sporą dokładką frytek, lub ziemniaków oraz surówek.
Wersja sezonowa
Koliba otwarta jest praktycznie "na okrągło" z przerwą techniczna w okolicach świtu.
- Bywa, że w lokalu odbywają się imprezy zamknięte, jak wesela, czy imprezy firmowe ale zawsze informujemy o tym na Facebooku z wyprzedzeniem - zapewnia Okuniewski.
W sezonie na plaży działają dodatkowo dwa letnie bary serwujące wczasowiczom drinki i przekąski.
Okręt Flagowy
Plaża to prawdziwa duma "Koliby". Zarządzany przez klub fragment kąpieliska, sięgający granicy z Gdynią jako jedyny w Sopocie uzyskał certyfikat i błękitną flagę.
Facebook/ Koliba Sopot
- Plaża jest czysta, świetnie chroniona i ma doskonała infrastrukturę - wymienia plusy Jarosław Szczygieł, koordynator krajowy "Błękitnej Flagi". - W Parku Północnym znalazłem tez informacje dotyczące roślinności i zwierząt.
Międzynarodowe wyróżnienie trafiło także do dwóch kąpielisk w Gdyni i czterech w Gdańsku, oraz mariny przy Molo.
15 lat minęło
W Noc Świętojańską lokal obchodził 15 urodziny. Zamiast świętowania załoga uwijała się jednak w pracy.
- To był szalony wieczór i nie mieliśmy nawet czasu żeby sobie pogratulować - śmieje się Okuniewski.
Nastolatka ma plany na skromne przyszłość. Zamierza nadal zaskakiwać i utrzymywać poziom... a to wszystko kolejne 100 lat!
Restauracja "Koliba" - Sopot, ul. Powstańców Warszawy 90
ZOBACZ:
Restauracja "White House", czyli gastronomiczne spa dla zmysłów bez pośpiechu
"Trattoria La Cantina" włoska kuchnia z polskim sercem... za to bez keczupu
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX