Szef kuchni restauracji Kokieteria poleca potrawkę z okonia, a na deser mus z rabarbaru

es
17.07.2013 14:25
Restauracja Kokieteria jest położona w Gdańsku nad Motławą, w hotelu Hanza. Oferuje klientom przede wszystkim smaki kuchni europejskiej z dodatkiem regionalnych produktów sezonowych.

Daniel Chrzanowski, szef kuchni restauracji Kokieteria, poleca dania z sezonowej oferty Festiwal Smaków. Można je zamówić do końca przyszłego tygodnia.

Fileciki z okonia

Daniem głównym, które poleca Daniel Chrzanowski, są smażone fileciki z okonia, ułożone na potrawce z bobu i polane sosem z szyjek rakowych.

- To danie nawiązuje do polskich tradycji kulinarnych - mówi Daniel Chrzanowski. - Jego przygotowywanie zaczynamy od zrobienia bulionu z raków, aromatyzowanego szafranem i anyżem.

Fileciki z okonia w potrawceFot. mat. pras.
Ryby pochodzą z polskich jezior, są przyprawione solą i pieprzem cytrynowym. Kucharz podaje je w formie potrawki.

- Potrawka jest przygotowana z bobu, pomidorów i groszku cukrowego - opowiada Daniel Chrzanowski. - Smak warzyw łączymy bulionem z szyjek rakowych.

Danie kosztuje 39 zł.

Mus z rabarbaru

Na deser Daniel Chrzanowski proponuje aromatyczny mus z rabarbaru podawany w towarzystwie lodów orzechowych i ciasta cygaretkowego.

mus z rabarbaruFot. mat. pras.

- Ciasto formujemy w kształt ringów, smarujemy je miodem i posypujemy bezą - Daniel Chrzanowski zdradza nam szczegóły przygotowania deseru. - Układamy je na musie z rabarbaru, z lodami orzechowymi.

Deser kosztuje 14 zł.

Prezentowane dania będą dostępne do 21 lipca. Restauracja Kokieteria znajduje się przy ul. Tokarskiej 6.

ZOBACZ:

Szef Kuchni "White House" poleca letni slow food, czyli ucztę nie tylko dla podniebienia

Szefowie kuchni Buddha Lounge polecają najlepsze dania swojego menu

Polub nas na Facebooku!

Top Trójmiasto