Legendarna "Panorama" znów działa. Na otwarciu był ksiądz, Zbigniew Wodecki i legenda "Solidarności"

mm
05.07.2013
Na otwarciu bawiło się ok. 450 osób. Panorama ma być restauracją na obiad i wieczorny wypad na drinka.

Na otwarciu bawiło się ok. 450 osób. Panorama ma być restauracją na obiad i wieczorny wypad na drinka. (Fot. mm)

Był czerwony dywan, drogi szampan i mule w śmietanowym sosie. Historia zatoczyła koło i restauracja na Kamiennej Górze w Gdyni po czterech, różnych pomysłach ponownie stała się Panoramą. W czwartek odbyło się uroczyste otwarcie.

„Panorama” to restauracja, która w latach 80-tych była znanym dancingiem, później w tym samym miejscu właściciele próbowali stworzyć różne rzeczy, ostatnim lokalem było „Rodizio” - kuchnia brazylijska. Teraz „Panorama” otworzyła się na nowo.

Fanfary i toast szampanem znanym z wyścigów

Po godzinie 20:00, w czwartek start „Panoramy” zasygnalizowały fanfary. Lokal poświęcił ksiądz, a następnie konferansjer zaprosił gości do złożenia przysięgi, w której mieli zadeklarować, że będą się bawić do białego rana. Krótkie przemowy wygłosili też zaproszeni goście, a wśród nich m.in. Henryka Krzywonos-Strycharska. Na koniec części oficjalnej wszyscy wznieśli toast szampanem znanym z wyścigów formuły jeden.

Goście przez cały wieczór mogli próbować przystawek, które miały oddać charakter kuchni proponowanej w restauracji. Były włoskie sery i wędliny, prosciutto z melonem i figami, sałatka z łososiem i truskawkami i różnego rodzaju tartaletki. Później przyszedł czas na dania na ciepło. Tu serwowane były polędwiczki, mule w śmietanowym sosie, łosoś, grillowane warzywa i zapiekane ziemniaki. Były też dwie zupy: krem ze szpinaku i zupa rybna.

Gwiazdą wieczoru był Zbigniew Wodecki, który rozpoczął występ solówką na trąbce. Zaśpiewał swoje największe przeboje, „Chałupy welcome to”, czy „Zacznij od Bacha” nie zabrakło też utworu o pszczółce z dobranocki. Na otwarciu bawiło się ok. 450 osób. Zabawa trwała do późnych godzin nocnych.

Koszyczek z rukoli i ser w orzechowej panierce

Od piątku restaurację może odwiedzić każdy. W menu zupy, dania mięsne, rybne i włoskie makarony. Na przystawkę „Panorama” proponuje wątróbki drobiowe w winno-balsamicznym sosie z rukolą i pomarańczą - 21 zł, wołowe carpaccio - 34 zł czy jajko przepiórcze w koszyczku z rukoli na duszonych szparagach z sosem bearneńskim (estragonowy sos na bazie masła - red.) - 25 zł. W menu znajdują się również cztery zupy: z młodych liści szpinaku, w towarzystwie serów dojrzewających - 11 zł, krem z borowików - 14 zł, pikantna rybna - 23 zł oraz krem ze świeżych pomidorów z pesto - 11 zł. Są też sałatki, jest propozycja z dojrzewającym serem w orzechowej panierce i dressingiem z granatu - 27 zł, kompozycja polnych sałat ze świeżymi figami i szynką parmeńską - 25 zł oraz sałaty sezonowe z kurczakiem i jogurtowym dressingiem - 21 zł.

Dania główne to pieczona pierś kaczki w sosie żurawinowo-winnym podana na carpaccio z pieczonych buraków - 39 zł, czy grillowany comber jagnięcy z masłem ziołowym - 81 zł. Jest też pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, stek z polędwicy wołowej i polędwiczka wieprzowa. Dla fanów ryb szef kuchni poleca polędwicę z dorsza na salsie z pomidorów i małży, podawaną w towarzystwie risotto z pęczaku i ratatouille o smaku ziołowego pesto - 29 zł. Do spróbowania również filet z halibuta - 35 zł i stek z łososia duszonego w białym winie - 39 zł.

Włoskie makarony to przede wszystkim szerokie wstążki, czyli pappardelle z łososiem, młodym szpinakiem i suszonymi pomidorami - 28 zł, makaron z krewetkami w pikantny sosie sambal - 53 zł oraz tagliatelle carbonara z boczkiem i jajkiem - 21 zł.

Na deser tartaletka ze świeżymi malinami - 9 zł, mus czekoladowy grand marnier - 11 zł, sernik mascarpone z ricottą, ameretto i czekoladowym musem - 14 zł oraz cytrynowa tarta - 7 zł. Dostępne są również lody z gorącym sosem malinowym i ajerkonakiem - 13 zł.

Do obiadu można zamówić drinka, cosmopolitan - 24 zł, mohito - 25 zł, caipirinha - 21 zł.

Widok na całą marinę

„Panorama” znajduje się na samym szczycie Gdyni. Z jej tarasów rozpościera się widok na całą marinę, można też podejrzeć gdyński Sea Towers. Konstrukcja budynku restauracji jest nietypowa, bo składa się z kilku poziomów. W czwartek zaproszeni goście wchodzili do restauracji po czerwonym dywanie do pierwszego pomieszczenia, które można określić jako poziom zero. Po prawej stronie, schodząc trzy stopnie w dół znajdują się toalety. Na lewo od wejścia głównego jest bar, a stamtąd przejście do kolejnych poziomów restauracji. Trzy schodki niżej znajduje się sala restauracyjna na 180 osób, jeszcze niżej jest sala taneczna. Najniżej ulokowane zostaną apartamenty (w podpiwniczeniu) w których jeszcze trwa remont. Kierując się od głównego wejścia na wprost, po pokonaniu kilku stopni goście znajdują się na piętrze. Tu mieści się kolejna sala restauracyjna, nieco mniejsza od tej na parterze, na 80 osób. Znajduje się tu drugi bar, z tego poziomu można również wyjść na tarasy, które prawie oplatają restaurację dookoła. Na drewnianym tarasie rozstawione są stoliki i wiklinowe huśtawki. Cała restauracja to 2000 m2.

Restauracja czynna jest codziennie od godziny 11:00. Można płacić kartą. Na miejscu jest też parking, można również dojść piechotą od gdyńskiego bulwaru.

 

Panorama ul. Adama Mickiewicza 1/3, Gdynia (Kamienna Góra)

 

ZOBACZ:

"Tupot mew" Matką chrzestną Hanna Bakuła, gotuje uczennica Schellera

Najbardziej modny napój, to teraz pije się w klubach

Moja ulubiona knajpa, gdański Kaper poleca

Bistro Między Nami, czyli smaczny i niedrogi obiad w centrum Wrzeszcza

Komentarze (1)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Top Trójmiasto